Taliansko vo fotografii - jedinečná krajina temperamentu, pohostinnosti i násilia

19.10.2006
Páčil sa vám článok?

Prechádzka výstavou Jedinečná krajina, Taliansko fotografie 1900 - 2000 je dobrodružnou cestou talianskym temperamentom, neopakovateľnou prírodnou scenériou, návštevou lahodných morských zátiší, ale aj poznaním tmavočiernych tieňov vojny, hospodárskeho nedostatku, násilia a fašistickej propagandy.

Keďže ide o fotografický súhrn dejín Talianska jedného storočia, nevyhnú sa mu ani fotografie z erotických scén novodobých show, zámerne cielených na diváka, ktorý obľubuje nahotu. Paradoxnosť množstva tvárí civejúcich (v prípade mužov) a hystericky sa smejúcich (v prípade žien) pri pohľade na jedno polonahé telo opačného pohlavia, evokuje pocity úsmevné, ale aj chápajúce. To sú však len jedny z mála erotických fotografií na výstave. Ostatné skôr zachytávajú Taliansko ako krajinu v rozvoji, napredujúcu a výnimočnú svojim naturelom, technickými vymoženosťami aj ako krajinu nádherných miest a malebných dedín.

Výstava inštalovaná v Slovenskej národnej galérii - Esterházyho paláci je putovná a obsahuje 240 čiernobielych a 140 farebných fotografií. Na svojej ceste už navštívila viac ako päťdesiat miest v Taliansku, Európe, Južnej Amerike a v Afrike. Ide o súbor najkrajších fotografií najslávnejších predstaviteľov modernej fotografie ako Alinari, Brogi, Sommariva, Primoli, Capa, Cartier-Breson či Strand a jej kurátorom je Cesare Colombo. Výstava vznikla v archívoch Fratelli Alinari, najstaršej spoločnosti pôsobiacej v oblasti fotografie na svete. Expozícia výstavy je inštalovaná podľa jednotlivých častí tak, ako ich dejinne zachytávajú známi fotografi. Od panenských miest krajiny, z čias, keď ešte na niektoré územia nevkročila ľudská noha, či nesiahla ruka, cez stopy po človeku, obrábanie pôdy, ďalej pohľadom na mestá, ale aj za dvere každodenného života Talianov. Neobchádza ani pracoviská, kde naši temperamentní európski spolupútnici trávia väčšinu pracovných dní, zastaví sa aj v kaviarňach, ktoré Taliani tak veľmi milujú, veď kde inde by rozoberali vášnivé politické témy. Komunikácia je vôbec základom talianskeho životného štýlu a na tento spôsob je inštalovaná aj výstava v Esterházyho paláci. Komunikuje s divákom na všetky možno spôsoby a umožňuje mu spoznať Taliansko všetkých tvárí. Benvenuti in Italia!

Páčil sa vám článok?