Hotel Rwanda, ktorý ponúka život

19.10.2006
Páčil sa vám článok?

Žiadny film nedokáže sprostredkovať hrôzy, ktoré prežili obyvatelia Rwandy vo vojne medzi Hutuami a Tutsiami zo začiatku deväťdesiatych rokov, keď za tri mesiace zahynulo milión ľudí. Nedokáže to ani filmová reportáž a už vôbec nie novinový článok.

Režisér Terry George sa v sprievode národného hrdinu z čias rwandského vojnového konfliktu Paula Rusesabagina, vybral na miesta niekdajších hrôz a nadobudol presvedčenie, že o genocíde nakrúti film. Nemohol urobiť nič lepšie, ako sa pozrieť na kruté udalosti cez prizmu nádeje. Očami Paula Rusesabagina, hotelového manažéra, ktorý zachránil 1268 životov. Do hotela, kde pracoval, sústredil presne taký počet ľudí, Hutuov a Tutsiov, pretože mu išlo len o jedno - zachrániť im život. Tomu podriadil všetky svoje predsavzatia a ideály, dokonca aj presvedčenie, že rodina je prvoradá. Vo filme ho hrá Don Cheadle. Spolu s protagonistkou Tatiany, jeho manželky, ktorú hrá Sophie Okonedo, sa im podarilo pretlmočiť divákovi silný príbeh obrovskej mravnej sily, lásky, odhodlania a viery. Viery v pravom slova zmysle, pretože Paul Rusesabagina bol silne veriaci muž, ktorý v ranej mladosti dokonca študoval teológiu. Paul Rusesabagina patrí k mužom, s ktorými by som sa chcela v živote stretnúť. Chcela by som poznať jeho naozajstné pocity strachu, zúfalstva a beznádeje, ktorými musel prejsť, kým sa odhodlal pomáhať za okolností, ktoré jasne nasvedčovali tomu, že neprežije nikto. Slúži ku cti režiséra Terryho Georgea, že vzbudil v divákovi taký silný záujem o tému. Takisto mu slúži ku cti, že sa rozhodol spracovať príbeh, pred ktorým si všetci radšej zatvárajú oči, či prepnú kanál. A spracoval ho dokonca tak, že film mohol ponúknuť Hollywoodu. A výsledok? Tri nominácie na Oscara, tri nominácie na Zlatý glóbus.

„Na svojej práci mám najradšej to, že môžem ľuďom ukázať nejakú novú cestu a posilniť ich,“ hovorí režisér filmu Hotel Rwanda Terry George. Podarilo sa.

Páčil sa vám článok?