Keď slovenské umenie živí mýtus

19.10.2006
Páčil sa vám článok?

V Slovenskej národnej galérii otvorili výstavu, ktorá rozčerila hladiny slovenského výtvarného života a poskytla priestor nekonečným polemikám okolo slova „mýtus“ a jeho naplnenia v našom umení. Na začiatku vzniku projektu bola snaha pochopiť, v čom vlastne spočíva „slovenskosť“ výtvarného umenia a vizuálnej kultúry 20. storočia. Na konci vznikla výstava situovaná do novozrekonštruovaného Esterházyho paláca a južného krídla Slovenského národného múzea.

Cieľom výstavy nie je „rozloženie“ mýtov, ich negácia či spochybnenie, ide v nej skôr o ich zachytenie a roztriedenie do zmysluplnej štruktúry. Projekt nestavia mýtus do pozície niečoho, čo musí byť vedeckým výkladom zneškodnené, prezentuje ho skôr ako živnú pôdu pre kultúru a východisko pre umelecké iniciatívy. Návštevníci si tak môžu vytvoriť vlastnú definíciu slovenskosti, tak ako sa odráža vo výtvarných dielach.

Výstava sprostredkúva aj pohľad na odvrátené stránky slovenského mýtu a sú na nej prezentované témy, ktoré našli uplatnenie skôr v dramatických umeniach či v historických artefaktoch muzeálnej proveniencie. V slovenských podmienkach sa po prvýkrát na galerijnej a muzeálnej pôde spájajú práce tradične označované ako „vysoké“ (krásne umenie, film, fotografia) a „nízke“ (úžitkové, ľudové, populárne, insitné prejavy).

O koncepcii výstavy vám možno viac napovie jej členenie, rozdelené do jednotlivých tém ako napríklad Plebejskosť a pracovitosť, Ženský princíp, Matriarchát a patriarchát, Národný sloh v literatúre, Slovensko ako „slovanské Tahiti“ – obrady, procesie, sprievody, fašiangy, karnevaly, ďalej Slovenský mýtus vo filme, Slovensko ako krajina duše, Slovenské múzy, Hôrni chlapci a zbojníci, „Ženský princíp“ – Matica slovenská a podobne. Výstavu kurátorsky pripravili Aurel Hrabušický, Katarína Bajcurová a Alexandra Kusá a bude k nej vydaný zborník štúdií s textami od popredných slovenských kurátorov, etnografov, historikov a literárnych vedcov.

Výstavu Slovenský mýtus môžete vidieť do 28. februára v Slovenskej národnej galérii a do 3. decembra v Slovenskom národnom múzeu.

Páčil sa vám článok?