Profesor Machuľka - rozpustený a šťastný

19.10.2006
Páčil sa vám článok?

Divadlo LUDUS na svojej poslednej premiére zodvihlo zo sedadiel publikum a zožalo ovácie. Neviem, či to bolo hereckým obsadením, pozitivizmom, ktorý pramenil z novej hry alebo tým, že LUDUS už má svoje stále publikum, ktoré tento súbor jednoducho miluje. Nech je alternatíva akákoľvek, titul Skaza akadémie hier prof. Machuľku, s podtitulom Keď nesnívaš, nežiješ, zožal úspech malých detí, aj ich rodičov.

„Ludusáci“ sa teda rozhodli, že naše deti sedia pričasto pri televízii a počítačoch, podliehajú mamonu, módnym značkám, svetovým trendom v obliekaní , rýchlym autám a vôbec – rýchlym „hodnotám“. To sú hodnoty, ktoré rýchlo prídu a rýchlo odídu. Tvorcovia profesora Machuľku stavili na sny. Možno sa vám zdá, že prchavejší materiál si pre svoje dielo ani nemohli zvoliť, potlesk v sále však svedčí o opaku. Motivácia k hravosti, šanteniu, sneniu a ponor do sveta fantázie, boli hlavné inscenačné črty, o ktoré sa tvorcovia opierali – a uspeli. Herci nebalamutia deti nereálnymi predstavami a túžbami, ktoré nikdy nenadobudnú jasné kontúry. Sú reálni. Prof. Machuľka, nositeľ dobrého posolstva, učiteľ fantazijného myslenia a snenia, je v hre porazený technokratom, čarodejníkom Morósom, ktorý do jeho triedy „nainplantuje“ svojho syna, robota. Ten vykonáva len mechanické úkony a namiesto krásnych farebných motýľov na hodine výtvarnej výchovy, vyprodukuje štvorce pripomínajúce vlak. Keby to bol aspoň vlak pomaľovaný sprejermi! Je to však ten najobyčajnejší vlak na celom svete, zhrdzavený dožlta (aspoň tá farba je trochu pekná - ako slnko). Prof. Machuľka teda sile technokratov neodolá a je rozpustený. My však veríme na zázraky. A tie sa stanú aj vtedy, keď učiteľ zamieša krv svojich žiakov doživotne. V tomto prípade bola prímes krvi zložená z krásy snov, schopnosti tvoriť, radosti žiť. To všetko v žiakoch zostalo a aj keď je Machuľka rozpustený, vo svojich žiakoch žije.

Hru uvádza Ludus v Malej sále PKO a je určená deťom od piatich rokov. Divadlo Ludus návštevou neraz poctia aj profesionálni herci, v tomto prípade štyria, spomeňme postavu Machuľku, ktorú hrá Ivo Hlaváček. Vitajte vo svete hier a fantázie prof. Machuľku.

Páčil sa vám článok?