Slovenský realizmus 20. storočia v GMB

19.10.2006
Páčil sa vám článok?

Chcete sa prejsť minulým storočím v nádhernom pozlátenom kočiari, ktorý svojimi rukami vyzdobili najkeratívnejší umelci 20. storočia? Chcete na vlastné oči vidieť, ako sa posúval čas, prehodnocovali ideály, menili farby a štýly, ako skrátka kráčal svet v slovenskom výtvarnom umení? Choďte na novoinštalovanú výstavu Realizmus a skutočnosť do Pálffyho paláca na Panskej ulici.

Sedemdesiat umelcov, ktorí žili a žijú na prelome minulého aj tohto storočia, vystavuje osemdesiat diel zo zbierok Galérie mesta Bratislavy. Váš pozlátený kočiar, v ktorom budete prechádzať týmto luxusným výberom, môže kedykoľvek odbočiť. Vedľa moderných videoinštalácií visia totiž najväčšie skvosty minulého storočia, pozadie pohára vody na podstavci vytvára olej na plátne. Chcela by som byť pohárom vody, keby som mohla mať také pozadie. A tak Martina Benku, Ľudovíta Fullu, Mikuláša Galandu, Kolomana Sokola, Ester Šimerovú-Martinčekovú strieda Rudolf Fila, Jozef Jankovič, Rudolf Sikora. Vladimír Popovič sa tak náhle ocitá medzi Imrichom-Weinerom Kráľom a Cypriánom Majerníkom, aby zrazu frontálne zaútočilo najmladšie umenie v intrepretácii Ilony Németh, Doroty Sadovskej či Romana Ondáka.

Obrazy, plastiky, inštalácie a videoinštalácie nie sú chronologicky zoradené, čo považujem za dobré a invenčné riešenie. Nastoľuje totiž možnosť, ktorú iné galérie neponúkajú, a tou je moment prekvapenia. Netajím sa tým, že ma fascinuje minulé stročie, najmä jeho začiatok. Keby som mohla, okamžite by som sa premiestnila na Klimtov obraz a z neho v nemom úžase hľadela na dnešný chaotický svet. Narodila som sa však o sto rokov neskôr, túto možnosť som aj vďaka mojim rodičom premeškala, a tak si hoviem na obrazoch excelentného Popoviča. Nie je mi tam zle, ale aj tak s nostalgiou hľadím na Opustenú Miloša Alexandra Bazovského, namaľovanú okolo roku 1940, a chce sa mi s hlavou v šatke kráčať ku kope sena, v žlto-zeleno-hnedých farbách jesene, teraz už sama, Opustená, na miesta, kde sa ešte len pred pár dňami, v horúcom lete, odohrával príbeh najväčšej lásky storočia.

Páčia sa vám podobné asociácie? Môžete ich zažiť, koľko len chcete. Čo obraz, to príbeh. Môžete snívať a spomínať v elegantnej a noblesnej spoločnosti mužov a žien slovenského výtvarného neba 20. storočia. Stačí ísť do Pálffyho paláca na stálu expozíciu slovenského umenia 20. storočia pod názvom Realizmus a skutočnosť.

Páčil sa vám článok?