Kousek nebe - nezabudnúť na minulosť

19.10.2006
Páčil sa vám článok?

„Ste v sterilnom, bielom prostredí. Vysoko nad vami je malé okno, cez ktoré vidíte kúsok neba, po ktorom sem-tam plávajú mraky. Musíte stále chodiť. Štyri kroky tam a štyri kroky späť. A to trvá od piatej rána do desiatej večer. Podlaha je pekná, vychodená. Ohromné je, že v sobotu ju môžete vyrajbať. Chodíte po cele, nemôžete ísť von, nikam. Izba bola prázdna a slamník, ktorý bol na zemi, musel byť cez deň opretý pri stene a pri ňom položené vedro, ktoré sa dvakrát za deň vyprázdňovalo.“

Tieto vety mi rozprával o pobyte vo väzení muž, ktorý bol v päťdesiatych rokoch odsúdený za nelegálene prekročenie hraníc. O niekoľko rokov neskôr som si pozrela film Kousek nebe.

Tvorcovia filmu sa netaja ambíciou prihovoriť sa najmä mládeži a pripomenúť jej tenmné obdobie československých dejín. „Nemôžeme si dovoliť zabúdať. Beda národu, ktorý sa snaží zabudnúť,“ hovorí scenárista filmu Jiří Stránský. A tak autori filmu zvolili priamočiare riešenie a prihovorili sa mládeži cez love story, odohrávajúcej sa v absurdných podmienkach pankráckej väznice päťdesiatych rokov, kde je väznený mladý muž, ktorý sa previnil len tým, že chcel žiť v slobode. Relatívne slovo. V časoch rannej mladosti však nadobúda svit ranej zory a človek má pocit, že jedine on môže byť nositeľom pochodne, ktorá prinesie svetlo. A tak sa mladý človek ocitá na dvanásť rokov vo väzení. Nepomôžu ani slzy matky, ktorá už prežila politickú smrť manžela a otca svojich detí, ani úzkosť mladšieho brata, ktorý zostane sám. A v tom absurdnom prostredí, vo svete kde máš šancu vidieť „kousek nebe až keď raz príde čas a ty sa dostaneš z tých sračiek“, stretne mladý človek lásku. Osud a okolnosti sa pričinia o to, že naplnenú. Neprekáža, že za oknom, kde sa muž a žena milujú, visí politická obeť komunistickej mašinérie.

Želám tvorcom (réžia Peter Nikolaev, kamera Martin Duba, scenár Jiří Stránský), aby sa im cez príbeh lásky podarilo do kín pritiahnuť čo najväčší počet divákov. Najmä tých mladých, ktorí by nemali zostať v nevedomosti. Film im svojou kvalitou zaručí hodnotný zážitok. A ak sa podarí na ich tvárach vyčariť po odchode z kina šťastný úsmev, že vidia kus neba nad sebou, niet o čom polemizovať.

Páčil sa vám článok?