Jánošík jemne šmrncnutý rockom

19.10.2006
Páčil sa vám článok?

Je vôbec možné pokaziť taký dobrý základ, aký nám v muzikáli Na skle maľované ponúkajú jeho tvorcovia? Hudba Katarzyny Gärtner, libreto a texty Ernesta Brylla obstoja v každej dobe. Musel by to byť riadny babrák, ktorý by inscenovanie muzikálu Na skle maľované pokazil.

Ján Ďurovčík babrák nie je. V jeho choreografii a réžii nadobudol Jánošík novú, excentrickú podobu, ktorá súzvučí s dobou. Ženy strácajú širokosť bokov a bujnosť poprsia, muži sú stavaní skôr do rovnej čiary ako do trojuholníka, ale obe pohlavia sa zjednotia v jednom: žena nemá mať ambíciu brániť mužovi v jedinom, čo ho robí mužom - v zboji. Tento filozofický podtext zostal aj v súčasnom Jánošíkovi.

Hlavného predstaviteľa zbojníkov si tvorcovia vybrali konkurzom. A tak sa na scéne divadla Nová scéna ocitol Ján Slezák, absolvent Janáčkovej akadémie múzických umení v Brne, ktorý rolu Jánošíka odspieval veľmi dobre. To slúži, samozrejme, na prospech predstavenia, pretože na čom inom stojí muzikál, ak nie na speve? V tomto prípade aj na choreografii, ktorá v spolupráci so SĽUK-om nemôže dopadnúť zle. Tanec a spev sú silné miesta predstavenia. Pri počúvaní nového prekladu diela, o ktoré sa pričinil Ľubomír Feldek, by možno bolo dobré nepoznať staré známe predstavenie na scéne Činohry SND. Jánošík tu odohral tri desaťročia a rezonuje v ušiach publika stále. Feldek však ovláda jemné kudrlinky, ktoré ozvláštňujú jazyk osobitým čarom, podsúva textu zmysel, ktorý ho zavedie až do zákutí ženskej duše, snívajúcej o tom, ako sa čo najskôr vydať, a do mysle muža, ktorá sa posúva iným smerom - do postele.

Ak je niekto v novej inscenácii Na skle maľované neprekonateľný, tak je to vtipný dialóg Grófa a Grófky pred odchodom do spálne. Stojí za počutie i pozretie.

Jánošík už teda nikdy nebude skákať Dočolomanského saltá (aj Slezákove roznožky stoja za to), ani sa nebude pohybovať po pódiu so šarmantným sexappealom Milky Vášáryovej (Tlučkovej humor tiež nie je na zahodenie), ani na nás nepadne z pódia iskra z oka Zuzky Cigánovej. To však nič nemení na fakte, že Nová scéna pripravila na tohtoročnú jeseň pre divákov nový úspešný muzikál.

Páčil sa vám článok?