Kornucik a Zimka v Pálffyho paláci

19.10.2006
Páčil sa vám článok?

Dve poschodia a dve výstavy ponúka vo vianočnom a medzisviatkovom období galéria Pálffyho palác na Zámockej ulici. Na prízemí sú obrazy Jozefa Kornucika zjednotené pod názvom Umelecký odkaz maliara a na prvom poschodí vystavuje svoje Modré z neba Ondrej Zimka.

Aj keď najbližší Jozefa Kornucika hovoria o vystavených dielach ako o malom kúštičku, „rožku“ jeho rozsiahlej pozostalosti, vystavené obrazy povedia veľa o tvorivosti, invencii a vnímaní umelca. Slovo „pozostalosť“ sme spomenuli primerane okolnostiam, ale nikto nevie, či je naozaj na správnom mieste. Jozef Kornucik totiž v januári v sedemdesiatych rokoch oslávil v jeden deň svoje narodeniny, na druhý deň sa obliekol, naraňajkoval a odišiel. Viac ho nikto nevidel. Po dvoch rokoch bezvýsledného pátrania ho vyhlásili za mŕtveho. Jeho obrazy sú väčšinou v súkromných zbierkach a vystavené diela dala galeristom k dispozícii pani Kornuciková. Sú plné vášnivého zaujatia pre život, a to vo všetkých jeho podobách. Torzo z jeho diela vystavené na Zámockej ulici každého presvedčí, že Kornucik je maliar, ktorý si pozornosť nepochybne zaslúži.

A Ondrej Zimka tiež. Jeho obrazy pôsobia dojmom, že mu stačí vziať „kus dreva“ a za malú chvíľu na ňom vznikne fantazijný svet nekonečných farebných aj temných príbehov bez konca, pri ktorých je stále možnosť ešte niečo „primaľovať“, primyslieť. Maliar túto možnosť návštevníkom dáva a vy môžete v chladných zimných mesiacoch navštíviť Zimku a jeho teplý, očarujúci a fascinujúci svet. Výstava potrvá do 13. 1. 2006, obrazy Jozefa Kornucika môžete vidieť do 30. 12. 2005. V Pálffyho paláci na Zámockej ulici je otvorené denne okrem pondelka od 14.00 do 18.00 h.

Páčil sa vám článok?