Zastavenie v Medzičase v Pálffyho paláci

19.10.2006
Páčil sa vám článok?

Štyria súpútnici, výtvarníci, ktorí vstúpili na slovenskú výtvarnú scénu v 80. rokoch minulého storočia, predstavujú svoje diela na spoločnej výstave Medzičas v Galérii mesta Bratislavy - Pálffyho paláci.

Daniel Brunovský, Svetozár Ilavský, Milan Pagáč a Viktor Oravec - zjednotení výstavnými priestormi, rozdielni v intenzite svojho prežívania, spôsobmi prejavu, chápaním okolia, rozdielni spôsobmi interpretácie vnímania sveta.

Drevené polená, lemujúce vchod do výstavnej miestnosti, sa v závere menia na popol. „Viktor Oravec sa zaoberá problematikou energie - ľudskej alebo energie vôbec. V rámci výstavy vychádza z citácie zenového majstra Sunrju Suzukiho: Keď niečo robíte, mali by ste celkom zhorieť ako dobrá vatra a nezanechať po sebe ani stopu,“ hovorí o Oravcovom vklade do výstavy Medzičas kurátor Ivan Jančár.

Daniel Brunovský sa prezentuje veľkoplošnými obrazmi. Veľké plátna mu ponúkajú rozmach, ktorý potrebuje pre svoju výpoveď. „Vo svojom svete maľby sa Brunovský pohybuje maximálne slobodne naprieč dejinami s voľným používaním citácií, symbolov a symboliky rôznych historických období a vrstvením rôznych kultúr. Nemá rád jednoznačné výklady. V jeho obrazoch ostáva vždy niečo zámerne nedopovedané, tajomné, až takmer mystické. Častým námetom je samota alebo ľudská osamelosť, kde duša je priepasť,“ tvrdí Ivan Jančár.

Asociácie Svetozára Ilavského priam vnucujú vlastnú interpretáciu množstva príbehov, ktoré na výstave zanechala jeho ruka. „Rozvíja témy, ktorými sa už zaoberal, ale prináša ich trochu inak. Prezentuje cyklus montáží a okruhy, na ktorých neustále pracuje - od konceptuálnych a abstraktných polôh až po figurálne kompozície,“ dodáva Ivan Jančár. Milan Pagáč vystavuje rôzne tematicky zamerané projekty a kresby, ktoré prezentuje až v podobe závesných obrazových artefaktov.

Výstava Medzičas ponúka zastavenie pri štyroch menách slovenskej výtvarnej scény, ktoré rezonovali v určitom čase, aby sa opäť stretli a svoje celkom odlišné umelecké a životné skúsenosti zjednotili podpisom originality, svojráznosti a nutnosti obhájiť nastúpenú cestu. Výstava potrvá do 18. júna.

Páčil sa vám článok?