V Národnom múzeu sa cestuje do praveku

19.10.2006
Páčil sa vám článok?

Originálnu výstavu venovanú najväčšiemu živočíchovi, ktorý žil v praveku na našom území a ktorého ostatky sú najčastejším nálezom veľkých cicavcov u nás, otvorili tento štvrtok v ústrednej budove Slovenského národného múzea.

Ide vlastne o tematicky spojenú dvojvýstavu, ktorej autorkou a kurátorkou je Anna Ďurišová. Najvýznamnejšie nálezy mamutích zvyškov, jediná lebka nájdená u nás, najzachovanejšia kostra objavená v Senci, umelá jaskyňa, ako aj replika mamuta s mláďaťom v životnej veľkosti. To všetko s použitím fosílií pravekých rastlín a živočíchov, súčasníkov mamuta srstnatého, predstaví prvá časť výstavy Mamuty na Slovensku - Stratený svet mamutov. Návštevník tu nájde aj odpovede na otázky, aký význam mal mamut pre súčasného človeka, prečo asi vyhynul a aj to, či má veda k dispozícii DNA mamuta, alebo dokonca či ho dnes možno klonovať.

V časti nazvanej Zdeněk Burian: Majster palety dávnych svetov priblíži výstava dielo neprekonateľného ilustrátora a oživovateľa praveku. Majster Burian sa preslávil práve nenapodobiteľnou výtvarnou rekonštrukciou mamuta. Jeho diela mnohí poznajú z učebníc, ale aj zo staršej literatúry pre deti a mládež. Výstava je otvorená do 30. augusta.

Páčil sa vám článok?