Don Juan, matador aj býk v Balete SND

19.10.2006
Páčil sa vám článok?

Don Juan je historická postava milovníka žien, ktorá na rozdiel od ďalšieho zvodcu, Casanovu, nechávala ženy odvrhnuté a ponížené, zasiahnuté jeho démonickým zjavom, avšak s večne neuspokojenou túžbou po naplnení. Jeho deštrukčný vplyv vyvrcholil vraždou manželkinho otca. A práve rukou tohto otca, ktorý vychádza zo záhrobia, Don Juan umiera.

Balet SND, ktorý uviedol premiéru Dona Juana na javisku Historickej budovy SND, sa pridŕžal dejovej línie tak, ako ju chápu historici. Ponúka čitateľný dejový balet, v ktorom na začiatku stretávame zraneného malého Juana, odkopnutého vlastným otcom, ktorého prichytil pri znásilňovaní slúžky. Tým sa naplnila predstava režiséra a choreografa predstavenia Igora Holováča, ktorý spolu s autorom libreta Nikitom Slovákom, nechcel predstaviť Dona Juana ako jednoznačne záporného hrdinu, ale dával veci do súvislostí. Falošná morálka otca, ktorý sa sklonený modlí pred krížom a v tej istej chvíli kĺže rukou po zadku svojej pobožnej susedy, prinútila syna odvrátiť tvár od falše a pretvárky a žiť svoj vlastný život. Čo na tom, že výsledkom je deštrukcia, zúfalstvo, nenaplnené city, množstvo vypitého alkoholu a zradených žien.

Hudbu na motívy baletu Christophera Willibalda Glucka zložil Mirko Krajči a každý z tvorcov, ktorý sa na projekte zúčastnil, skladá poklonu pred majstrovstvom mladého autora, pre ktorého je to prvý baletný, i keď nie orchestrálny, titul. Za všetkých aspoň Nikita Slovák: „Krajči ma pozitívne šokoval svojou zrelosťou.“ Sám autor hudby hovorí, že Gluckom sa nechal inšpirovať, ale partitúra je jeho vlastná. Dona Juana tancuje Roman Novitzky v alternácii s Adrianom Ducinom, Elvíru Klaudia Bittererová a Viktória Šimončíková, na plátne znejú slová činoherca Róberta Rotha v postave Osudu. Autorkou pôsobivých kostýmov je Alexandra Grusková, scénu „ako z býčích zápasov, keď sa Don Juan raz stáva býkom, aby bol opäť matadorom“, pripravil Pavol Andraško. Dirigujú Mário Košík a Marián Lejava.

Vedenie Baletu SND týmto titulom pokračuje v ambícii uvádzať pôvodné diela. A zároveň prináša baletné predstavenie, ktoré ponúka nielen vizuálny zážitok, ale aj dôvod na zamyslenie. Nech dopovie Nikita Slovák: „V luxusných podnikoch dnes denne stretáme Donov Juanov, ktorí namiesto lásky vytŕčajú peniaze a namiesto nehy ponúkajú ženám luxusné šaty.“

Páčil sa vám článok?