Nový pavilón Podhradie sprístupnený

19.10.2006
Páčil sa vám článok?

Slávnostným ukončením pamiatkovej obnovy areálu šľachtických kúrií a zachovaného fragmentu podhradskej obce Zuckermandel pod Bratislavským hradom na dnešnej Žižkovej ulici, sprístupnili v utorok 25. apríla v objekte na Žižkovej ulici 16 aj nový výstavný pavilón Podhradie.

Pri tejto príležitosti Slovenské národné múzeum otvorilo výstavu Od Zuckermandla k uličke múzeí prezentujúcu históriu a podobu starej bratislavskej osady Zuckermandel. Pavilón je súčasťou komplexu pracovísk a expozícií SNM. Popri Archeologickom múzeu, Múzeu kultúry karpatských Nemcov a Múzeu kultúry Maďarov na Slovensku bude na Žižkovej ulici pod Bratislavským hradom odteraz k dispozícii ďalších takmer 1900 m2 určených na krátkodobé a strednodobé výstavné projekty SNM a ďalších slovenských múzeí.

Pavilón sa nachádza v zaniknutej bratislavskej mestskej časti Zuckermandl. Osada Zuckermandl sa nachádzala v južnej časti bratislavského Podhradia približne medzi hradným bralom a Dunajom. Pôvodne to bola samostatná obec známa ako štvrť rybárov, lodníkov, lodných tesárov, ale aj mlynárov. Obec s početnými krátkymi a úzkymi uličkami mala vlastné zastupiteľstvo, vlastnú políciu, školu.

Nezávislosť Zuckermandlu sa skončila v roku 1851 pričlenením k mestu Bratislava. Dnes zostalo z neho iba niekoľko stavieb okolo Kostolíka sv. Trojice. Väčšina z nich patrí Slovenskému národnému múzeu. Zásluhou ministerstva kultúry a Slovenského národného múzea sa podarilo prinavrátiť pôvodnú tvár všetkým budovám v ich vlastníctve a zachovať tak pre budúce generácie v pôvodnom výzore aspoň časť tejto zaniknutej historickej mestskej časti Bratislavy.

Páčil sa vám článok?