Skutočný da Vinciho kódex sa predstavuje

19.10.2006
Páčil sa vám článok?

Výstava diela zvedavého génia Leonarda da Vinci je taká výnimočná udalosť, že v tomto prípade neplatí ani nemenné pravidlo všetkých múzeí, voľný deň v pondelok.

Výstava na druhom poschodí Bratislavského hradu, sídle Slovenského národného múzea - Historického múzea, je od 28. apríla denne od deviatej ráno do šiestej večer prístupná verejnosti. Návštevníkom sa predstaví vyše šesťdesiat originálov listov z dokonalého faksimile diela Codex Atlanticus Leonarda da Vinciho, ktorý v rokoch 1804 - 1904 vydalo vydavateľstvo Hoepli, a niekoľko desiatok Leonardovych strojov skonštruovaných v dvadsiatych rokoch minulého storočia na pôde jeho múzea vo Vinci. „Záujemcov však upozorňujeme, aby si na prehliadku naplánovali aspoň hodinu času. Preto sme aj posledný vstup do výstavných priestorov stanovili na sedemnásť pätnásť,“ upozorňuje zástupca generálneho riaditeľa Slovenského národného múzea Branislav Rezník.

Výnimočnosť výstavy, ktorá do Bratislavy zavítala po takých mestách ako Innsbruck, Rím či Budapešť, spočíva v prezentácii Leonarda nielen ako maliara, ale predovšetkým renesančného inžiniera a architekta. Výstava približuje doteraz menej známe mechanické štúdie, skice o architektúre či lietaní, ale aj state o jeho matematických a gramatických štúdiách. Nevynecháva ani zaujímavosti z jeho súkromia či neznáme stránky tohto všestranného génia - jeho prácu zabávača, autora noviel a hádaniek. Medzi trojrozmernými exponátmi nájdete okrem iného modely padáka, tanku, lietadlovej skrutky či bicykla. Výpravná výstava Atlasového kódexu, ako znie správny slovenský preklad, nezabúda ani na deti a mládež, ktorým bude v prevažnej miere venovaný sprievodný program či sprievodná tlačovina - Detský sprievodca výstavou. Výstavu navrhli ako putovný národný a európsky projekt v spolupráci s talianskymi kultúrnymi inštitúciami i štátnymi orgánmi a patronát okrem „materskej“ Accademia Nazionale dei Lincei nad ňou prevzalo i UNESCO.

Páčil sa vám článok?