Metropolitný orchester oživuje čaje o piatej

19.10.2006
Páčil sa vám článok?

Nebolo to tak dávno, keď aj Bratislava, ako mnohé iné zo slovenských miest, žila a dýchala nedeľnými čajmi o piatej. Prinavrátiť túto tradíciu a spôsob oddychu pri klasickom operetnom žánri, sa rozhodli členovia hudobného telesa Metropolitný orchester Bratislava.

Orchester má za cieľ zapísať sa do dejín súčasnej interpretácie klasickej operety. Sústreďuje sa najmä na hudbu vychádzajúcu z viedenských valčíkov rodiny Straussovcov, cez klasické operety až po súčasné diela. Významnú súčasť repertoáru tvoria skladby slovenských autorov. Miestom vzniku orchestra je Bratislava - mesto operety a žánrov, ktoré s ňou súvisia. Je dejinnou súčasťou trojuholníka Viedeň - Budapešť - Bratislava a práve tu vznikali mimoriadne diela hudobných skladateľov, ako boli Strauss, Kálmán, Lehár alebo Dusík.

Členovia Metropolitného orchestra pôsobia vo významných slovenských hudobných zoskupeniach ako Slovenská filharmónia, Symfonický orchester Slovenského rozhlasu, orchester Slovenského národného divadla. Melódie z čias Propeleru a plynových lámp plné valčíkov, táng, poliek a iných čarovných melódií minulosti v podaní Metropolitného orchestra Bratislava, si môžete vypočuť 22. apríla o 17.00 h na Hlavnom námestí a na druhý deň 23. apríla o 17.00 h v PKO.

Páčil sa vám článok?