Lúčnica pred odchodom na turné očarila

19.10.2006
0
Páčil sa vám článok?

Keď zaznel posledný tón a dupla posledná noha v stredu 7. júna o desiatej večer, nikto z prítomných v hľadisku NTC Sibamac Arény v Bratislave už nepochyboval o tom, že tanečný súbor Lúčnica dostal do varu aj chladných a zdržanlivých Číňanov.

A to napriek tomu, že tmavookí obyvatelia opačného konca zemegule ťažko mohli vo svojom kultúrnom vývoji registrovať tradície a zvyky Podpoľania, sedávať s matkami na priedomí pri priadkach či ženiť kamaráta na východnom Slovensku. Tanečníci a hudobníci umeleckého súboru Lúčnica, pod dlhoročným vedením choreografa a režiséra prof. Štefana Nosáľa, pri svojich vystúpeniach predvedú výsledok dlhoročnej a tvrdej driny s takou ľahkosťou, akoby naozaj zavial prvý jarný vánok spod Tatier.

Bratislavské publikum povstalo a neutíchajúcim potleskom vzdalo hold umelcom, ktorí vystúpili s programom Hra a svadba. Nepotrebujú vykrikovať do sveta, že sú Slováci, stačí, keď zaznie prvý tón huslí (orchester Zlaté husle vedie Martin Sleziak) a do vzduchu v ľahkosti vyletia pokrčené nohy tanečníc, v náručí svojho tanečného partnera tak, akoby sa spolu už narodili. To je najväčšie umenie Lúčnice, ktorá stále uchvacuje svojou priezračnosťou a bezchybným slovníkom tanca a hudby presviedča celý okolitý svet, že Slovensko za to stojí. A to nemusí povedať ani jedno veľkohubé slovo.

Po bratislavskom vystúpení Lúčnica absolvuje takmer tridsať koncertov v Česku a na Slovensku. O dva roky oslávi súbor 60 rokov existencie a k výročiu pripraví nový reprezentačný program. V januári 2007 sa však predstaví bratislavskému publiku so slávnostným predstavením venovaným osemdesiatinám profesora Nosáľa. Toto vystúpenie by sa už malo odohrať v novostavbe Národného divadla.

Dáša Šebanová

Páčil sa vám článok?