Kállayova Tvár času je chválou fotografie

19.10.2006
Páčil sa vám článok?

S úctou ku všetkých darcom, niekedy sa stane, že najkrajší darček si dá človek sám. To by mohol byť prípad fotografa Karola Kállay, ktorý si k svojim osemdesiatinám „daroval“ výstavu s názvom Tvár času a podtitulmi Nábrežie nevyliečiteľných Josifa Brodského a Tiché popoludnie v Petalidi, ktorú otvorili v budove Slovenského národného múzea na Vajanského nábreží.

Jubilejná výstava významného slovenského fotografa Karola Kállaya Tvár času je chválou fotografie. V cykle farebných fotografií Nábrežie nevyliečiteľných Josifa Brodského autor vzdal hold tomuto ruskému nositeľovi Nobelovej ceny za literatúru a neopakovateľným spôsobom zachytil atmosféru Benátok. Mesta, ktoré je milenkou oka a všetky ostatné zmysly tu hrajú sotva počuteľné druhé husle. Mesta, ktoré leštením vody zlepšuje tvár času, skrášľuje budúcnosť. To je jeho poslaním, pretože mesto stojí a my sa pohybujeme.

Čiernobiely cyklus Tiché popoludnie v Petalidi je nevšedným opusom o okamihoch, keď sa nič nedeje. Karol Kállay tu preukázal svoju schopnosť zaznamenať príbeh, dokonca aj v momentoch, keď sa, obrazne povedané, zastaví čas. Nafotografoval tajomné scény, ktoré vyvolávajú otázky: Kto nechal na stole dieťa v sedačke? Kto oprel na pláži stoličky o stôl? Kto zavesil ryby na šnúru? Nenápadne vťahuje diváka do príbehov, hrá s ním hru o živote. Kállay rozpráva príbehy so zmyslom pre skratku, zachováva si nadhľad, dokáže sa na veci a javy pozerať s humorom.

Ak sa teda chcete poprechádzať Benátkami bez toho, aby ste museli vytiahnuť päty z domu, či prežiť tisíce príbehov v jeden upršaný, nemastný-neslaný deň, ktorý zdanlivo nič nesľubuje, navštívte Slovenské národné múzeum. Jubilejná výstava fotografa Karola Kállaya potrvá do 30. augusta.

Páčil sa vám článok?