Prehliadka hudobných divadiel

19.10.2006
Páčil sa vám článok?

Už po druhý raz je Opera Slovenského národného divadla organizátorom a hostiteľom Medzinárodného festivalu hudobného divadla, podujatia, ktorého zámerom je integrovať operné dianie v stredoeurópskom regióne.

Od 2. do 12. júna bude javisko Historickej budovy SND patriť reprezentatívnym inscenáciám domácich súborov Opery a Baletu SND a hosťujúcich divadiel z Rakúska, Maďarska a Česka.

Viedeň bude zastupovať renomovaná Neue Oper Wien s novinkou Zauberflöte 2006 od Thomasa Pernesa. Ide o dielo, ktoré originálnym spôsobom reflektuje mozartovský odkaz (4. 6.).

Národné divadlo z Prahy sa predstaví s klasikou: Smetanovou Predanou nevestou (10. 6.) a Janáčkovou Jej pastorkyňou (9. 6.). Obe inscenácie sú z tvorivej dielne skúseného tandemu Nekvasil -Dvořák. Za dirigentským pultom Jej pastorkyne sa objaví český dirigent Jiří Kout, zatiaľ čo Predaná nevesta odznie pod taktovkou slovenského dirigenta Olivera Dohnányiho.

Hostiteľská scéna SND uvedie svoje inscenačné novinky a tiež najvýraznejšie inscenačné počiny za posledné dve sezóny. V tomto výbere sa ocitli produkcie Brittenovho Petra Grimesa v réžii Martina Bendika a hudobnom naštudovaní Jaroslava Kyzlinka (8. 6.), Čajkovského Eugena Onegina, ktorého naštudoval nemecký režisér Peter Konwitschny (12. 6.) a napokon operu The Players od Juraja Beneša v réžii Martina Hubu a pod taktovkou Pavla Tužinského (7. 6.).

Čerstvé novinky reprezentujú pôvodný slovenský balet Don Juan autorov Krajči - Slovák - Holováč (6.6.) a nová produkcia Mozartovej Figarovej svadby, ktorá bude mať premiéru na úvod festivalu 2. a 3. júna. Jej tvorcami sú dirigent Jaroslav Kyzlink a režisér Martin Huba.

Páčil sa vám článok?