Postavy a príbehy Starého zákona

19.10.2006
Páčil sa vám článok?

Bibliu ako nevyčerpateľný zdroj inšpirácie pre umelcov predstavuje nová výstava Slovenskej národnej galérie. Od 26.5. je v Esterházyho paláci pod názvom Postavy a príbehy Starého zákona sprístupnená široká paleta výtvarných diel umelcov zvučných mien.

O rôznorodosť prístupov a techník spracovania biblických tém nie je núdza -venovali sa im umelci v katakombách, stredovekí iluminátori, majstri renesancie a baroka, veľkí tvorcovia 19. a 20. storočia. Na výstave budú mať zastúpenie velikáni typu Albrechta Dürera a Marca Chagalla, klasici slovenskej moderny, rovnako ako „umelci bez mena“ s nemenej pôsobivými výjavmi.

Zo Starého zákona vybrali kurátori pre túto výstavu 75 základných tém. Diela sú usporiadané chronologicky a umožňujú divákom sledovať biblické dejiny v obrazoch a premenách času.

Na výstave sú zastúpené maľby a grafiky talianskych, francúzskych, nemeckých, holandských a slovenských tvorcov, od stredoveku až po 20. storočie (Lucas van Leyden, Albrecht Dürer, Vredeman de Vries, Leonard Bramer, Marc Chagall), slovenskí modernisti (Ľudovít Fulla, Albín Brunovský, Július Jakoby, Bedrich Hoffstädter) a súčasní slovenskí a českí výtvarníci (Juraj Meliš, Dezider Tóth, Daniel Brunovský, Daniel Balabán, Stanislav Diviš).

Maľba a grafika je na výstave doplnená priestorovými a sochárskymi kompozíciami. Výstava potrvá do 20. augusta 2006.

Páčil sa vám článok?