Železného klenoty v Pálffyho paláci

19.10.2006
Páčil sa vám článok?

Na Slovensko zo súkromnej zbierky Vladimíra Železného doputovali Klenoty českého výtvarného umenia 1956 - 1978. Pod týmto názvom otvorili výstavu v Galérii mesta Bratislavy v Pálffyho paláci na Panskej ulici 19.

Vladimír Železný má na Bratislavu dobré spomienky. V 70. rokoch, keď pod menom Vladimír Silný pracoval v Slovenskej televízii, nenašiel sa v celom okruhu jeho spolupracovníkov ani jeden informátor, ktorý by identifikoval jeho pravé meno, v Čechách neprípustné. Sám tieto pozitívne okolnosti považuje za obdobie, ktoré ho vytrhlo zo životného marazmu. Možno aj preto z jeho súkromnej zbierky doputovala na Slovensko výstava Klenoty II, výber českého umenia rokov 1956 -1978. Výstava sa koná v spolupráci s galériou Zlatá husa, ktorá sústreďuje na svojej pôde jednu z najkvalitnejších a najrozsiahlejších súkromných zbierok českého umenia od roku 1900 do roku 1978. Práve epocha šesťdesiatych rokov, ktorá bola pre Vladimíra Železného jedným z podnetov na založenie zbierky, sa dočkala ako prvý súbor zatiaľ najrozsiahlejšej výstavy už v roku 2004 v Dome umenia mesta Brna, kde sa podarilo prezentovať okolo 350 diel. V čiastočne redukovanej podobe prichádza teraz aj do Bratislavy. Štruktúra zbierky je veľmi rozmanitá a široko koncipovaná. Vedľa hlavných prúdov doby sú v nej zastúpené i niektoré polozabudnuté mená či autori, ktorí sa vzdialili českému prostrediu v emigrácii, svoj význam pre fenomén šesťdesiatych rokov však nestratili.

Výstavou Klenoty II chcú jej iniciátori okrem iného zaplniť komunikačnú medzeru medzi oboma štátmi a ponúknuť slovenskému výtvarnému prostrediu to najlepšie, čo môžu. Voľba sa orientovala smerom, ktorý by mal zarezonovať v hostiteľskom prostredí. Či sa to podarilo, môžete sa do 20. augusta presvedčiť v Pálffyho paláci na Panskej ulici 19.

Páčil sa vám článok?