V Astorke trochu drsní milenci z Verony

19.10.2006
Páčil sa vám článok?

Keď vojde do putiky chlapec a dievča v nežnom objatí, v hlave každého návštevníka, ktorý spočinie pohľadom na ich láske, asociujú dve mená hrdinov svetovej ľúbostnej literatúry -Rómea a Júlie alebo Petra a Lucie.

Nežní Shakespearovi milenci z Verony, temer deti, ktoré odovzdali svoj život Bohu skôr, ako ich povolal, sa stali vzrušujúcim a príťažlivým sústom pre režiséra J. A. Pitínského, ktorý Shakespearovu drámu Rómeo a Júlia režijne pripravil s Divadlom Astorka. „Som rád, že som stretol Shakespeara. Mal som z jeho geniality strach diletantskej duše,“ hovorí o svojom stretnutí s majstrom verša Pitínský.

Keď ide človek do divadla, oblečie si saténovú sukňu či oblek s motýlikom, kvapne na seba pár kvapiek Dolce Gabbana a teší sa. Chce zabudnúť na to, že ráno pri ceste do obchodu, ktorý je vzdialený len päťdesiat metrov, párkrát zakopol o psie výkaly, na rohu stretol deti bez domova, ktorých slovník pripomínal žumpu a predavačka ho zase obtiahla o tri koruny. Od príbehu lásky štrnásťročných detí celkom odôvodnene očakáva slovník plný nežných vyznaní okudrlinkovaný dokonalosťou shakespearovského verša. Pitínského réžia je invenčná, tvorivá, originálna, ale drsná. Falické symboly kombinované s tvrdosťou jazyka (preklad Ľubomír Feldek) pripomínajú súčasnosť až príliš bolestne na to, aby človek na ňu aspoň na chvíľu zabudol. Tvorcovia inscenácie sú presvedčení, že vek ich zamilovaných hrdinov nie je podstatný, ide skôr o filozofiu a tlmočenie vznosných Shakespearových myšlienok. Ťažko však nájdete takú oddanosť a vernosť dvoch zamilovaných ľudí, keď ich vek už musel prekonať nejedno úskalie životných skúseností v podobe zášte, nenávisti, neprajnosti či iných foriem zla. Lukáš Latinák (Rómeo) a Lucia Gažiová (Júlia) sú zrelí milenci z Verony. Za sebou majú už nejednu skúsenosť s objatím a Júlii viac ako o lásku, zdá sa, ide o to, aby nezomrela ako panna. Je to len jeden z pohľadov na inscenáciu. Hra ponúka tisíc možností, ako ju vnímať, už len preto sa oplatí obliecť si saténovú sukňu, kvapnúť na seba pár kvapiek Dolce Gabbana a vyraziť do divadla. Astorka vám ponúkne celkom nový, a nepochybne invenčný, pohľad na vášeň a lásku veronských milencov. Skvelú prácu s hercami režisér Pitínský radšej ani nekomentuje, pretože by na rozdiel od inscenačného slovníka musel používať samé superlatívy. Aspoň touto cestou ďakuje a pozdravuje Adyho Hajdu, Szidi Tóbiás, Zuzanu Kronerovú, Petra Šimuna, Mariána Miezgu, Miroslava Nogu, Borisa Farkaša, Františka Kovára, Róberta Jakaba, Mateja Landla a ďalších.

Páčil sa vám článok?