Albín Brunovský: retrospektíva 1967-97

19.10.2006
Páčil sa vám článok?

O retrospektíve tvorby Albína Brunovského v Galérii mesta Bratislavy, sa jej kurátor Ivan Jančár vyjadril ako o projekte, ktorý sa ťažko bude niekedy opakovať.

Monumentálna prehliadka totiž mapuje celú grafickú tvorbu, teda vyše 650 diel tohto maliara, grafika, ilustrátora a pedagóga. Do 20. februára môžete monografickú výstavu jedného z najvýznamnejších slovenských výtvarníkov vidieť v Pálffyho paláci GMB.

Nie nadarmo sa ujalo slovné spojenie Brunovského škola - spolu s Vincentom Hložníkom je Albín Brunovský (1935-1997) najznámejšou osobnosťou slovenskej grafiky, dobre známou aj v zahraničí, ktorá ovplyvnila celú generáciu mladých výtvarníkov. Originálny a pre umenovedcov dodnes veľmi ťažko uchopiteľný spletenec reálna, fantaskna, manierizmu, romantizmu a surreálna, teda základ Brunovského štýlu, učaroval aj širokej verejnosti. K jeho popularite prispelo ilustrovanie vyše stovky kníh - podieľal sa aj na založení tradície Bienále ilustrácií Bratislava a túto oblasť tvorivej činnosti vždy pokladal za rovnocennú so svojou voľnou grafickou tvorbou.

Zohorský rodák Albín Brunovský absolvoval v roku 1961 štúdium na VŠVU práve pod vedením Vincenta Hložníka. Čoskoro nasledovali aj úspechy na prehliadkach, paradoxne najskôr v zahraničí. Od roku 1963, keď sa dočkal výstavy na domácej pôde, sa vinie šnúra úspešných prezentácii toho najkvalitnejšieho zo slovenskej grafiky po celom svete. Nezanedbateľnou zložkou Brunovského osobnosti bola aj pedagogická činnosť, vďaka ktorej je jeho umelecký odkaz citeľný v prácach mladých súčasných autorov.

Pri príležitosti výstavy vychádza aj publikácia s reprodukciami kompletného grafického diela Albína Brunovského a návštevníci výstavy sa môžu pokochať aj kolekciou malieb na dreve. Galéria mesta Bratislavy je sprístupnená denne okrem pondelka a 24.-25. 12., 31. 12. a 1.1. v čase 11-18 h.

Páčil sa vám článok?