Laibach alebo nekonečný happening

19.10.2006
Páčil sa vám článok?

V sobotu 4. 12. sa aj Bratislava zapíše do zoznamu miest, kde na krátky čas zakotvil roky trvajúci a stále pokračujúci happenig, za aký považujú svoje hudobné turné členovia kultovej formácie Laibach. Industriálnu hudbu, svetelnú šou a nezameniteľnú prezentáciu slovinskej štvorice, ktorej názov odkazuje na pomenovanie Ľubľany za čias nemeckej okupácie, si môžu vychutnať návštevníci koncertu v klube Babylon na Karpatskej ulici.

Skupina Laibach vznikla v podhubí juhoslovanského umeleckého undergroundu začiatkom 80. rokov a hoci si postupne vydobyla uznanie na medzinárodnej scéne, doma to za daných spoločenských podmienok, pochopiteľne, nemala jednoduché.

Mnoho fanúšikov skupiny Laibach jednoducho zaujala tvrdá industriálna hudba, ešte viac je tých, ktorých zmiatla nejednoznačná vizuálna „totalitná štylizácia“ ich členov. V skutočnosti sa za touto špičkou ľadovca skrýva mnohovrstevnatá a konceptuálna umelecká stratégia, zastrešená hnutím spriaznených avantgardných projektov pod značkou NSK/Neue Slowenische Kunst. Okrem hudby, ktorú londýnske vydavateľstvo Mute records preslávilo na celom svete, narába estetika formácie Laibachu aj s prvkami divadla, performance, výtvarného umenia či s konštruovaním pompézneho militantného imidžu - tzv. Leibach Kunst, pri ktorom sa stierajú hranice medzi umením a životom. Podľa mnohých názorov tak tvorivé žonglovanie s ikonografiou nacizmu a komunizmu slúži predovšetkým na testovanie odolnosti spoločnosti proti totalitným ideológiam.

Páčil sa vám článok?