Filmový festival potrvá do 11. decembra

19.10.2006
Páčil sa vám článok?

Prvá decembrová dekáda si vďaka „päťročnici“ trvania Medzinárodného filmového festivalu (MFF) Bratislava vyslúžila zvláštne miesto v kalendároch filmových fanúšikov aj odborníkov. Deväť dní a jedna noc jazdy naprieč rozľahlým územím svetovej kinematografie čaká od 3. do 11. decembra na návštevníkov šiesteho ročníka podujatia, ktoré už po druhýkrát prichýlia kinosály multiplexu Palace Cinemas v nákupnom centre Aupark.

Zostavovatelia programu podujatia tentoraz dali na rady divákov, ktorým na stihnutie aspoň reprezentatívneho výberu filmov jednoducho nestačili fyzické sily a počet uvedených snímok skresali z minuloročných 200 na 130.

Festival robí festivalom najmä napätie a súťaživosť - o priazeň poroty sa bude uchádzať devätnásť hraných titulov z celého sveta, pričom mnohé z nich už na svojom konte majú festivalové trofeje. Úlohu obhajoby domácej kinematografie prevezme debut Kataríny Šulajovej s názvom O dve slabiky pozadu. Druhou najsledovanejšou z jedenástich sekcií býva Európsky film: aktuálne dianie na starom kontinente zastúpia napríklad novinky klasikov Pedra Almodóvara a Volkera Schlöndofa. Ďalšie sekcie zaostria pozornosť na podoby islandského filmu, predstavia aj deväť snímok domácich tvorcov a diváci budú mať možnosť vidieť také diela (napríklad z dielne kórejského režiséra Kim Ki-Duka), ktoré sa na plátna slovenských kín dostávajú len zriedka.

Inovatívne umelecké postupy nielen celovečerných diel nezávislého kina si všíma sekcia Proti prúdu, prinášajúca okrem iného aj film Káva a cigarety najslávnejšieho amerického experimentátora Jima Jarmuscha, alebo posledný veľký dokument rockovej éry 60. rokov, Festivalový expres Boba Smeatona. Organizátori nezabudli ani na detské publikum, krátkometrážne snímky či umelecké videoklipy. Výnimočné postavenie medzi sekciami majú Premiéry s hviezdnym hereckým obsadením. Okrem siedmich moderných kinosál čaká na publikum pojazdný Bažant Kinematograf v centre mesta a sprievodné podujatia, súťaže či obľúbená „Papučová noc“. Program jednotlivých dní MFF nájdete na www.iffbratislava.sk.

Páčil sa vám článok?