Festival Ars Poetica sa začne 29. septembra

19.10.2006
Páčil sa vám článok?

Ročné obdobie s najväčšou koncentráciou festivalov je určite jeseň. Za čas konania akcie Ars Poetica si prelom septembra a októbra zvolilo aj rovnomenné občianske združenie.

Navzdory názvu však nielen jej sprievodné podujatia ukážu, ako blízko má básnický jazyk k iným umeleckým druhom - hudbe, divadlu, filmu či tancu. Festival, ktorý sa po minuloročnom úspechu značne rozrástol, sa začne 29. septembra.

Priaznivci poézie sa môžu pripraviť na tvorbu 34 autorov z 21 krajín. Autorské performancie, ktoré si divácku obľúbenosť vyslúžili najmä vďaka spontánnej atmosfére, budú v originálnych jazykoch, alebo zaznejú v slovenskom hereckom podaní. O blízkej príbuznosti slova, obrazu a hudby svedčí fakt, že niektoré prednesy okorenia VJské sety Jána Šicka alebo sprievod džezových skupín z Belgicka, zo Slovinska a zo Švajčiarska.

Úloha priestoru, ktorý prichýli otvárací večer festivalu, pripadla na DK Zrkadlový háj. Premiéra celovečerného tanečného predstavenia s názvom Love in Motion, ktoré sa začne o 29. 9. o 20.00, je ukážkovým príkladom medzinárodnej spolupráce. Námetu Petra Šuleja sa chopil anglický choreograf Matthew Hawkins a aj fakt, že sa texty deviatich poetov ocitnú v blízkosti súčasného tanca, videa, výtvarného umenia, či hudby Ľuba Burgra, svedčí o tom, že pôjde o udalosť v slovenskom prostredí ojedinelú.

Ťažiskom programu, zverejnenom na www.arspoetica.sk, budú básnické večery v Štúdiu 12 na Jakubovom námestí (30. 9., 2. 10., 3. 10., vždy o 18.00) a medzi doplnkovými akciami nájdeme napríklad filmové projekcie v A4 - Nultom priestore na námestí SNP (29. a 30. 9. o 15.00 a 19.00).

Páčil sa vám článok?