Šanca pre našich súčasných výtvarníkov

19.10.2006
Páčil sa vám článok?

Okrem bilančných prehliadok v SNG môže verejnosť málokedy vidieť takú rozsiahlu kolekciu diel súčasného slovenského vizuálneho umenia, akú od polovice septembra hostia výstavné priestory Aukčnej spoločnosti SOGA na Panskej 4.

Hoci vyvrcholením expozície bude 30. septembra aukcia všetkých 187 prác vyše osemdesiatich výtvarníkov, cieľom projektu, pripraveného spolu s Nadáciou - Centrom súčasného umenia, nie je ekonomický zisk.

Faktom je, že trh s umeleckými dielami existoval odjakživa a v súčasnosti je podľa výkonného riaditeľa Aukčnej spoločnosti SOGA Jána Abelovského sieť kvalitných predajných galérií či kultivovaný vkus zberateľov - teda to, čo u nás zatiaľ chýba - pilierom akýchkoľvek výtvarných aktivít. Organizátori druhej mimoriadnej aukcie súčasného slovenského umenia sa tak podujali bojovať s konzervatívnou orientáciou väčšiny zberateľov a zároveň podporiť aktuálne trendy na domácej scéne. SOGA sa vzdala svojej provízie z predajov, takže časť peňazí poputuje do grantového systému, ktorým hodlá Nadácia - Centrum pre súčasné umenie podporovať nápady súčasných umelcov.

Voľba spomedzi tisícok domácich autorov nebola jednoduchá, no zmapovanie celej umeleckej scény ani nebolo zámerom kurátorov. Overený výtvarný „mainstream“ zostal bokom a diváci sa preto môžu zoznámiť s tým najprogresívnejším, čo sa v slovenských ateliéroch v súčasnosti a nie príliš vzdialenej minulosti dialo a deje. Vedľa seba sa ocitli rozličné médiá od maľby cez inštaláciu až po video a diela umeleckých osobností všetkých vekových kategórií.

Pozornosť venovaná najmladšej generácii je najzaujímavejším a, pochopiteľne, aj najriskantnejším momentom akcie. Okrem „klasikov“, akými sú napríklad Rudolf Fila, Milan Jankovič alebo Ivan Csudai, sa tak návštevníkom výstavy núka prehľad tvorby čerstvých absolventov výtvarných škôl, medzi ktorými nechýbajú mladí účastníci súťaže Cena Oskára Čepana (Peter Maukš Voda, Erik Binder, Boris Sirka a ďalší).

Páčil sa vám článok?