Začína sa 40. ročník hudobných slávností

19.10.2006
Páčil sa vám článok?

Najvýznamnejší hudobný festival v oblasti vážnej hudby na Slovensku vstupuje do svojho 40. ročníka a preto sa aj dramaturgia snažila aby to bol - ako minulý rok - festival hviezd. Koná sa od 24. 9. do 8. 10. s mimoriadnym koncertom 19. 9., ktorý je venovaný podujatiu Česká hudba 2004. Slovenská filharmónia pod taktovkou Jiřiho Bělohlávka na ňom zahrá diela Dvořáka a Martinů.

Putovanie huslí - tak nazval svoj recitál Maxim Vengerov (6. 10.), ktorého koncerty sprevádza v zahraničí mimoriadny záujem najmä mladého publika. Je to vynikajúci huslista s vlastnosťami showmana a jeho výnimočné „stradivárky“ znejú priam diabolsky. Ďalšou hviezdou je klavirista Boris Berezovskij (26. 9.). Denník Times označil výkon umelca ako oslňujúceho virtuóza s nesmiernou sugestívnou silou.

Festival bude aj prehliadkou skvelých dirigentov Ivána Fischera s Budapest Festival Orchestra (30. 9.), Jurija Simonova s Moskovskými filharmonikmi (29. 9.), Patricka Fournilliera so Slovenskou filharmóniou na záverečnom koncerte (8. 10.) tohtoročného festivalu so Stravinského Svätením jari alebo Bernharda Kleeho s Bruckner Orchestra z Linzu (5. 10.), na koncerte ktorého zaznie aj dielo na objednávku BHS od Juraja Beneša. K udalostiam festivalu bude určite patriť aj účinkovanie Českej filharmónie (27. 9.) s dirigentom Zdeňkom Mácalom a charizmatickým violončelistom Mischom Maiskym, ktorý patrí do svetovej špičky.

Na slávnostnom otváracom koncerte (24. 9.) zaznie Beethovenova Missa Solemnis, dielo, ktoré je späté s Bratislavou a jej Dómom sv. Martina. Ozvláštnením tohtoročných BHS je určite aj PianoMánia (28. 9.). V hodinových recitáloch vystúpia traja poprední klaviristi z troch krajín EÚ a každý z nich bude hrať aj diela autorov z krajín svojich kolegov - Belgičan Frederik Croene, Maďar Gábor Csalog a náš Mikuláš Škuta.

Súčasťou BHS je každoročne medzinárodná tribúna mladých interpretov New Talent - Cena SPP, ktorú poriada Európska vysielacia únia, UNESCO, Hudobné centrum a Slovenský rozhlas. Komorné koncerty budú 2. 10. a finálový 4. 10.

Páčil sa vám článok?