Blíži sa festival komornej hudby Konvergencie

19.10.2006
Páčil sa vám článok?

V dňoch 16. až 19. septembra sa uskutoční festival komornej hudby Konvergencie s bohatým programom založeným predovšetkým na komornej hudbe - klasickej i súčasnej - obohatenej o alternatívne žánre a štýly.

Dejiskom Konvergencií bude Kostol klarisky (16. a 17. septembra), Moyzesova sieň (18. septembra) a Veľký evanjelický chrám na Panenskej ulici (19. septembra 2004.) Opäť sa objavia mená ako britský violončelista Robert Cohen, už takmer tradične holandský violista Vladimir Mendelssohn, ktorý budú spolupracovať so slovenskými interpretmi. Bude predstavené nové CD súboru Opera Aperta. Benefičný koncert Idy Kelarovej s jej 50-členným speváckym zborom Apsora a skupinou Romano Rat bude záverečnou udalosťou festivalu. Finančný výťažok z tohto koncertu pôjde rómskemu občianskemu združeniu Merit, ktoré financuje spevácku školu Idy Kelarovej pre deti bez domova na hrade Svojanov pri Brne.

Novinkou festivalu bude Bratislavská noc komornej hudby - koncert, ktorý sa začne popoludní a skončí sa o polnoci. Je určený pre milovníkov dobrej komornej hudby ako aj chutného občerstvenia, kvalitného vína a milej spoločnosti. Súčasťou festivalu bude výstava olejomalieb a obrazov kombinovanej techniky rakúskeho výtvarníka Christiana Platneho, ktorého výstava je práve v Galerie Lang vo Viedni.

Festival Konvergencie existuje už piaty rok (od roku 2000). Za tento krátky čas sa zaradil ku kvalitným podujatiam na Slovensku s progresívnym a mimoriadne kreatívnym dramaturgickým zámerom. Festival otvára možnosti priamej spolupráce slovenských interpretov s etablovanými zahraničnými interpretmi veľkých mien (Robert Cohen, Vladimir Mendelssohn, Benjamin Schmid, atd). Festivalovými hosťami boli hudobné osobnosti ako Marián Varga, Ida Kelarová, skupina Romano rat, skupina Ghymeš, Juraj Bartoš, Mikuláš Škuta a ďalší. Umeleckým riaditeľom a zakladateľom festivalu je známy slovenský violončelista Jozef Lupták.

Tento rok bol festival komornej hudby Konvergencie rozšírený o nové miesto. V spolupráci s občianskym združením Deväť a SÚZ Levoča sa festival uskutočnil aj v Levoči.

Páčil sa vám článok?