Kresby Milana Paštéku ešte do konca týždňa

19.10.2006
Páčil sa vám článok?

Poctu jednému z najvýznamnejších slovenských výtvarníkov druhej polovice 20. storočia pripravila v podobe prehliadky na prízemí Mirbachovho paláca začiatkom prázdnin Galéria mesta Bratislavy.

Poslednú možnosť vidieť výstavu s názvom Milan Paštéka: Kresby na bielom papieri, ktorá zverejňuje kolekciu málo známych diel a skíc z posledného obdobia umelcovej tvorby, majú návštevníci GMB do 29. augusta.

Vstup trenčianskeho rodáka Milana Paštéku na scénu slovenského vizuálneho umenia koncom päťdesiatych rokov možno chápať aj ako symbol osudu celej jednej generácie: jeho prvá samostatná výstava v bratislavskej Galérii Cypriána Majerníka bola totiž zatvorená v predvečer vernisáže. Úspechu a výstavnej činnosti sa Paštéka dočkal až v polovici 60. rokov a po „normalizačnom“ útlme sa po nežnej revolúcii jeho tvorba mohla dočkať uznania aj v podobe prehliadok napríklad v Paríži, Benátkach či v Kolíne nad Rýnom. Tvorivému rozletu zabránila až jeho predčasná smrť v roku 1998.

Kurátor výstavy Ivan Jančár nezamýšľal žiadnu bilančnú prehliadku ani mapovanie vzťahu figúry a abstrakcie počas desaťročí Paštékovej výtvarnej činnosti. Verejnosti predstavil subtílne kresby farebnými ceruzkami prevažne z 90. rokov. V meditatívnych a minimalistických dielach sa farebné škvrny s náznakmi ľudských postáv nenápadne vynárajú z bielej plochy papiera a nútia tak diváka k čoraz citlivejšiemu vnímaniu.

Výstavu môžete počas posledného augustového víkendu navštíviť v čase 11.00-18.00.

Páčil sa vám článok?