Príležitosť pre mladých výtvarníkov

19.10.2006
Páčil sa vám článok?

Mená štyroch tohtoročných finalistov Ceny Oskára Čepana sú už zverejnené - odborná porota rozhodla, že z tridsiatich prihlásených záujemcov postupujú do druhého kola súťaže mladí umelci Tomáš Agát Blonski, Jaroslav Kyša, Michal Moravčík a Peter Maukš Voda.

Finalisti sa budú prezentovať svojimi prácami na výstave, ktorú môžete od 23. júna vidieť v Pálffyho paláci Galérie mesta Bratislavy. Pri príležitosti otvorenia expozície o 17.00 sa o zároveň uskutoční slávnostné vyhlásenie víťaza.

Súťaž, ktorú každoročne vypisuje Nadácia - Centrum súčasného umenia, je výzvou pre mladých slovenských umelcov do 35 rokov, ktorí pracujú s tradičnejšími (maľba, sochárstvo, grafika, kresba, fotografia) aj novšími médiami (inštalácia, multimédiá a videoumenie). Porota najprv vyberá štyroch finalistov a pri otvorení ich spoločnej prehliadky celkového víťaza. Víťaz ceny, pomenovanej podľa významného slovenského umenovedca Oskára Čepana, získava okrem finančnej odmeny aj možnosť študijného šesťtýždňového pobytu v New Yorku. Medzi víťazmi minulých ročníkov nájdeme dnes už etablovaných umelcov, napríklad Dorotu Sadovskú, Erika Bindera či Mareka Kvetána.

Podobné ocenenie pre mladého výtvarníka venované pamiatke Jindřicha Chalupeckého funguje aj v Českej republike a od roku 2002 sú česká aj slovenská cena súčasťou medzinárodnej siete identických súťaží v Chorvátsku, Macedónsku, Juhoslávií a Kosove.

Návštevníci tohtoročnej výstavy sa opäť môžu presvedčiť o rôznorodosti umeleckých stratégií a foriem kreativity. Zatiaľ čo Tomáš Agát Blonski sa prezentoval fotografickou tvorbou, záujem Jaroslava Kyšu osciluje medzi inštaláciou, videotvorbou a performance. Nábytkovým objektom Michala Moravčíka nechýba politický podtext a projekt Petra M. Vodu ironizuje komercionalizáciu spoločnosti.

Spoločnú výstavu finalistov môžete v Pálffyho paláci GMB navštíviť denne okrem pondelka v čase 11.00 - 18.00 do 5. septembra.

Páčil sa vám článok?