Pocta absurdnej dráme v Štúdiu 12

19.10.2006
Páčil sa vám článok?

Priestory Štúdia 12 na Jakubovom námestí prichýlili projekt mladých divadelníkov, ktorý vznikol vďaka spolupráci Spoločnosti pre film a divadlo a Divadelného ústavu. Premiéra absurdnej drámy Kaspar známeho rakúskeho autora Petra Handkeho bude v piatok 13. februára o 19.00, termín prvej reprízy nájdete v programe Štúdia 12 aj v stredu 18. 2. o rovnakom čase.

Spoločnosť pre film a divadlo je príkladom česko-slovenskej spolupráce: v poloprofesionálnom združení sa stretli študenti bratislavskej VŠMU aj českej JAMU. Z prehľadu dosiaľ realizovaných predstavení je jasné, že žánrovým favoritom mladých tvorcov je najmä absurdná dráma. Aj v minulosti mohlo publikum v Štúdiu 12 vidieť napríklad inscenáciu Beckettových jednoaktoviek.

Umelecký smer opierajúci sa o štylizovanú a zdanlivo nelogickú výpoveď vtrhol na divadelnú scénu niekdajšieho Západu v šesťdesiatych rokoch minulého storočia. Vďaka slobodnejším pomerom mohli príťažlivú poetiku prispôsobiť domácim pomerom aj umelci spoza železnej opony. Bohužiaľ len nakrátko - mnohovýznamové dialógy, pochopiteľne, nedávali spávať normalizačným kultúrnym funkcionárom. Podľa organizátorov projektu tak ešte stále treba zapĺňať medzeru, ktorej počiatky siahajú do minulého režimu: práve hra Kaspar patrí k tým klasickým dielam, ktoré slovenská verejnosť až tak dobre nepozná. Rakúšan Peter Handke v nej načrtol príbeh chlapca, ktorý sa stal obeťou civilizácie. Spočiatku nevinný, zoznamuje sa s možnosťami jazyka a skúma hranice slova. Nástroj komunikácie je však dvojsečný a môže vzbudiť strach či neistotu o sebe samom...

Inscenáciu pripravili študenti alebo nedávni absolventi umeleckých škôl. Pod vedením režiséra Martina Hvišča sa predstavia Peter Brezňan, Rado Milič, Mirka Dudková a ďalší.

Páčil sa vám článok?