Diabolský bluesman Guy Davis v Petržalke

19.10.2006
Páčil sa vám článok?

Marec by si mali vo svojich kalendároch zakrúžkovať všetci fanúšikovia blues. Okrem celodenného hudobného maratónu dvanásteho ročníku festivalu Livin´ blues (13. 3. od 16.30 v DK Lúky) čakajú na nich aj organizátori koncertu o deň neskôr. V nedeľu 14. marca o 20.00 vystúpi v petržalskom klube Za zrkadlom na Rovniankovej 3 legendárny hudobník Guy Davis.

Ako sa môžu dočítať návštevníci jeho internetovej stránky, hoci zoznam Davisových tvorivých profesií sa nekončí pri hudbe a nájdeme v ňom aj kolónky herca, spisovateľa či režiséra, za všetkými činnosťami presvitá fakt, že je Guy Davis predovšetkým bluesman.

Žáner, ktorý nájdeme v začiatkoch rodokmeňa väčšiny interprétov (nielen) populárnej hudby, prežíva do dnešných dní v rôznych podobách. Na rozdiel od modernejších elektrických prejavov či fúzii tohto hudobného cítenia s inými žánrami sa môže publikum koncertu pripraviť na zostup ku koreňom tradičného černošského akustického blues.

Diskografia Guya Davisa obsahuje mnoho albumov, ktoré figurujú medzi nomináciami na hudobné ceny. Jeho tvorbu možno zaradiť k vlne revivalov, aká sa začala v 90. rokoch, no v tomto prípade nejde o parazitizmus na konzervovanej minulosti, ale o vieru v nadčasovosť blues a snahu o autenticity hudobného výrazu. V Davisových interpretáciach bluesových „klasikov“ aj vo vlastných piesňach ožívajú príbehy minulých generácií známych z ústneho podania prarodičov - od práce na plantážach a problémoch s ku-klux-klanom - aj vlastné zážitky z dospievania na newyorkskom predmestí. Záujem o prepojenie hudby s herectvom ho priviedol až na Broadway, kde strávil hlavnú postavu hry o gitaristovi Robertovi Johnsonovi, ktorý vraj za svoje umenie musel zapredať dušu diablovi...

Páčil sa vám článok?