Desať dní festivalu frankofónnych filmov

19.10.2006
Páčil sa vám článok?

Spoločným menovateľom rozličných umeleckých postupov, režisérskych osobností a krajín pôvodu od Burkiny Faso cez Belgicko až po Maroko a Rumunsko je rovnaký jazyk - francúzština. Medzinárodný festival frankofónnych filmovsa uskutoční od 17. do 26. marca v kine Istota.

Organizátor akcie, ktorým je už po šiestykrát Francúzsky inštitút, zdôrazňuje myšlienku kultúrnej rozmanitosti, no vzájomného dialógu a solidarity. Diváci sa môžu pripraviť na 40 filmov v piatich kategóriách a podstatný je najmä fakt, že sa diela - či už významných režisérov alebo debutantov - zatiaľ do bežnej distribúcie na Slovensku nedostali.

Šiesty ročník prehliadky bude nesúťažný (udeľovať sa bude len divácka cena), no oproti tradičnému týždňu potrvá až desať dní a väčší priestor bude venovaný dokumentárnemu filmu.

K najväčím ťahákom podujatia patrí Invázia barbarov, jedna zo snímok nominovaných na tohtoročného Oscara za najlepší zahraničný film, alebo komorný príbeh Jeho brat, v ktorom Patrice Cherau skúma vplyv smrteľnej choroby na súrodenecký vzťah. Do Bratislavy poputuje aj najlepší švajčiarsky film tohto roku Čo sa stalo na juhu, ktorý osobne uvedie režisér Vincent Pluss.

Na povzbudenie festivalovej atmosféry je pripravená Festivalová noc a Párty Cinematique. V sobotu 20. 3. od 22.00 roztancuje návštevníkov Metro Music Clubu na Suchom mýte kanadská skupina Swing, v ktorej hudbe sa etnické inšpirácie prelínajú s techno-rytmami veľkomesta. Program festivalu nájdete na www.fiff-bratislava.sk.

Páčil sa vám článok?