Znepokojujúce filmy Ulricha Seidla

19.10.2006
Páčil sa vám článok?

Napriek tomu, že režisér Ulrich Seidl žije a viac než 20 rokov tvorí - „znepokojuje“ svojich spoluobčanov v neďalekej Viedni, nebyť ocenenia z benátskeho festivalu, možno by sa jeho hraný debut dostával na plátna našich kín ťažšie. No stalo sa a snímka Psie dni za sebou zanechala nezmazateľnú stopu v povedomí slovenského publika. Profilová prehliadka ZOOM: Ulrich Seidl, ktorá potrvá v Nultom priestore - A4 na Námestí SNP od 19. do 21.5., sa snaží doplniť distribučné medzery a uviesť aj menej známe tituly Seidlovej filmografie.

Prehliadka je organizovaná spolu s Rakúskym kultúrnym fórom v rámci cyklu Cinem.AT, ktorý má slovenskému divákovi približovať to najzaujímavejšie zo súčasnej kinematografie našich juhozápadných susedov. Tentoraz prinesie päticu Seidlových, prevažne dokumentárnych filmov, pričom o začiatočný lektorský úvod sa postará Martin Šulík.

Vďaka sondovaniu každodenného života rakúskej strednej vrstvy, ktoré podobne ako v diele Thomasa Bernhardta nevyznieva láskavo či milosrdne, si Ulrich Seidl (1952) vyslúžil prívlastky „kontroverzný“, prípadne „patológ“. Prvé snímky začal nakrúcať začiatkom 80. rokov a hoci štúdium filmového remesla neukončil, začiatkom ďalšieho desaťročia si svojou tvorbou získal pozitívne ohlasy - za jedného zo svojich najobľúbenejších režisérov ho vraj označil klasik Werner Herzog. Medzinárodný úspech priniesli Seidlovi zmienené Psie dni a najnovší počin Ježiš, ty vieš, v ktorom sa vracia k dokumentárnej či semidokumentárnej filmovej forme.

Po portréte svojrázneho učiteľa matematiky (Priateľ poprsia, 19. 5. o 18.30) bude prvý večer pokračovať dvojhodinovým filmovým výletom na česko-rakúske hranice (So stratami treba rátať, 19. 5. o 20.00). V Zvieracej láske (20. 5. o 18.00) odhaľuje Seidl perverzné sklony majiteľov domácich miláčikov a vďaka spomínanému snímku Ježiš, ty vieš (20. 5. o 20.00) sa publikum môže stať nositeľom spovedného tajomstva. Neznesiteľnosť horúceho viedenského leta napokon priblíži hraný a najslávnejší film Ulricha Seidla Psie dni (21. 5. o 20.00).

Páčil sa vám článok?