Festival Scandi uvedie v Pistoriho paláci 16 severských filmov

20.1.2016
0
Festival scandi uvedie v pistoriho paláci 16 severských filmov - scandi
Páčil sa vám článok?

V bratislavskom Kine Film Europe - Pistoriho palác dnes slávnostne otvoria druhý ročník festivalu severskej kinematografie Scandi (20. - 24. 1.). Po týždni v Českej republike uvedie aj na Slovensku najnovšie filmy z Nórska, Švédska, Fínska, Dánska a Islandu.

Špecifikom podujatia, ktoré organizuje Film Europe Media Company, sú tri platformy možností pozrieť si film - 16 snímok v 15 slovenských kinách, 41 Video-On-Demand titulov a 45 filmov v prémiovej televízii Film Europe Channel.

Program festivalu tvoria tri sekcie. Scandi premiéry - to je žánrovo pestrá kolekcia premiérových filmov, ktoré sa v najbližšom čase dostanú aj do distribučnej siete. Súčasťou tejto sekcie je aj otvárací film prehliadky O kuratách a ľuďoch, uletený príbeh o stretnutí piatich bratov v zapadákove na ostrove, kde sa dejú čudesné veci od dánskeho režiséra, majstra čiernych komédií Andersa Thomasa Jensena s Madsom Mikkelsenom v hlavnej úlohe. Diváci sa môžu tešiť tiež na komédiu Harold o svojráznom únose šéfa nábytkárskeho gigantu IKEA z dielne nórskeho režiséra Gunnara Vikeneho, krimi-thriller oscarovej dánskej režisérky Susanne Bier Druhá šanca, ďalej v Nórsku divácky úspešný film o prírodnej katastrofe vo fjorde Geiranger Vlna od režiséra Roara Uthauga či nórsky dobrodružný film Akcia Arktída o troch odvážnych deťoch, ktoré sa omylom ocitnú v krajine ľadu a bojujú o prežitie.

Sekcia Day & Date premiéry - to sú filmy, ktoré Scandi uvedie v ten istý deň v programe kín aj Film Europe Channel. Obsahuje dva staršie filmy spomínaného režiséra Andersa Thomasa Jensena Blikajúce svetlá a Mäsiari, a tiež debut režiséra Thomasa Cappelena Mallinga Nórsky ninja. Ide o satirickú fantazijnú snímku o skutočnom nórskom politikovi Arne Treholtovi, ktorý ako nórsky ninja chráni svoju krajinu počas špionážnej studenej vojny.

Sekciu Scandi reprízy tvorí niekoľko výnimočných škandinávskych filmov z minulého ročníka festivalu - O koňoch a ľuďoch, Boj snežného pluhu s mafiou, Vyššia moc, Holub sedel na konári a rozmýšľal o živote, 1001 gramov a rodinná komédia podľa bestsellera Jo Nesboa Prdiprášok doktora Proktora, ktorá mala distribučnú premiéru koncom roka 2015.

V Bratislave sa festival koná v kinách Film Europe, Lumiére a Mladosť. Na 2. ročníku Scandi na Slovensku participujú aj ďalšie kiná - Centrum nezávislej kultúry Záhrada Banská Bystrica, Kasárne Kulturpark Košice, Kinoklub Tatra Nitra, Artkino Metro Trenčín, Mestská scéna Martin, Kino Hviezda Trnava, Stanica Záriečie Žilina, Filmový klub Bytča, Kino Nova Sereď, Kinoklub Film Europe Poprad, Kino Považan Nové Mesto nad Váhom a Dom kultúry Liptovský Mikuláš. Ďalšie informácie o programe nájdu záujemcovia na www.scandi.filmeurope.eu.

(TASR)

Páčil sa vám článok?