Na Malej scéne bude od apríla šesť riaditeľov

19.10.2006
Páčil sa vám článok?

Aprílový divadelný život v Bratislave obohatí ďalšia „várka“ nových inscenácií v Slovenskom národnom divadle. Prvou z troch očakávaných premiér bude uvedenie hry Riaditelia súčasného francúzskeho dramatika Daniela Besseho, naplánované na 9. apríla o 19.00 na Malej scéne SND.

Tvorivosť tohto autora sa prejavuje nielen pri tvorbe dramatického textu - Daniel Besse (1953) je aj režisérom a hercom, v súčasnosti pôsobí ako umelecký vedúci parížskeho súboru s názvom Lyceé Henri IV. V súvislosti s bratislavskou premiérou však treba spomenúť fakt, že hoci bola práve hra Riaditelia jeho prvou, pred troma rokmi sa dočkala nominácie v piatich kategóriách na francúzsku Moliérovu cenu. Získala dve ocenenia, ktoré sú - čo sa prestíže týka - považované za divadelný variant amerických filmových Oscarov a odvtedy je často inscenovaná aj za hranicami Francúzska.

Dej Riaditeľov sa opiera o príbeh šiestich manažérov, technokratických vedúcich oddelení obrovského koncernu. Náplňou činnosti mamutieho podniku je výroba zbraní, pričom autor hry privádza postavy pred oči publika práve v momente, keď majú dočinenia s veľmi lukratívnou zákazkou. Vidina zarobených miliónov však do spolupráce vnáša množstvo úkladov, ktoré strojí každý proti každému. Besseho dráma je etickou štúdiou, v ktorej sa vynárajú základné morálne otázky svedomia, viny, zodpovednosti v prípade korupčného správania a intríg v takých hraničných momentoch, akými je smrť druhého alebo vlastná smrť.

Riaditeľov režisérsky uchopil Vladimír Strnisko, dramaturgiu mal na starosti Peter Pavlac a pred publikum predstúpia Ján Kroner, Robert Roth, Tomáš Maštalír, Monika Hilmerová, Dušan Tarageľ a ďalší.

Páčil sa vám článok?