Pozvánka do vizuálneho sveta Miloša Boďu

19.10.2006
Páčil sa vám článok?

Azda najvýstižnejším úvodom k akejkoľvek správe o výstave diel Miloša Boďu, s ktorou sa od 18. 3. môžu na dvoch podlažiach Pálffyho paláca stretnúť návštevníci Galérie mesta Bratislava, sú slová jej kurátorky Beaty Jablonskej: „V tvorbe Miloša Boďu je všetko trochu viac komplikované, viac mätúce a viac paradoxné, ako by sa očakávalo.“

Nahliadnutie do svojského vizuálneho sveta päťdesiatdvaročného výtvarníka, ktorý v súčasnosti pôsobí aj ako docent na bratislavskej VŠVU, skutočne prezrádza, že tým najzákladnejším tvorivým princípom sa v tomto prípade stáva hľadanie rozličných ťažko uchopiteľných polôh kdesi „medzi“ - napríklad práve medzi médiami objektu a fotografie, ríšou organického a anorganického, či výtvarnou štylizáciou a hyperrealizmom.

Divák prác z cyklu Objekty a fotografie, ktorý vznikal v rozmedzí rokov 1994 až 2005, prichádza do styku so zvláštnymi kompozíciami, viac či menej pripomínajúcimi bizarné exponáty, s akými sa aj dnes môžeme stretnúť v múzeách. Ich materiálnym základom sú telesné schránky hmyzu či vtáctva, pričom tento fakt je v prípade niektorých objektov celkom očividný a v prípade iných zase zámerne kamuflovaný - k slovu sa tak dostáva aj hravá manipulácia s očakávaním pozerajúceho. Takýto materiál potom slúži rôznym zámerom a vizuálnym hrám pri skladaní tvarov: znakov, abstraktných plôch či dokonca akýchsi komiksových mikropríbehov, ktoré sú následne zaliate do priehľadného polyesteru a tvoria tak objektovú zložku expozície.

Druhú rovinu tvorivých posunov predstavujú fotografie. „Foto-odtlačky“ každého z objektov otvárajú úplne iný svet, svet svetelných hier v štrukúre želatinovej hmoty a rôznosti bujaro farebných detailov, na ktorých sa však podieľal len objektív a rôzne efekty, nie však digitálna manipulácia alebo dokresľovanie.

Výstavu diel výtvarníka Miloša Boďu je možné vidieť do 24. apríla denne okrem pondelka v od 11.00 do 17.00 h v Pálffyho paláci GMB.

Páčil sa vám článok?