Hradišťan: folklór, klasika, alternatíva?

19.10.2006
Páčil sa vám článok?

Tvorivý prístup k autentickej ľudovej kultúre, široký žánrový záber od vážnej hudby až po spoluprácu s rockermi, hudobno-tanečné projekty a netradičný repertoár - to sú tromfy súboru Hradišťan. Jedna z najznámejších a najstarších moravských cimbálových kapiel sa pod vedením Jiřího Pavlicu predstaví 3. marca o 20.00 na pódiu petržalského klubu Za zrkadlom na Rovniankovej 3.

Desaťročia, počas ktorých zneužívaný folklór prisluhoval komunistickému režimu, prekryli - najmä v prípade mladších generácii - obraz tradičnej ľudovej kultúry predstavou čohosi sterilného a štylizovaného, čo v lepšom prípade zaváňa nudou a v horšom prípade sa svojou „páčivosťou“ nelíši od najkomerčnejších výhonkov popkultúry. Čosi na tom zmenil boom world music v deväťdesiatych rokoch a hoci je známe, že toto označenie vzniklo ako obchodná značka, spoločný menovateľ najrozličnejších prejavov umelcov, inšpirujúcich sa etnickou hudbou zo všetkých kútov planéty, záujem nášho publika o „ethno“ sa oblúkom od exotických vrátil aj k domácim tradíciám. Hradišťan však svoje kvality na domácej scéne prejavuje už 55 rokov a jeho prístup, teda úcta k autenticite, no zároveň voľné tvorivé čerpanie z ľudovej kultúry najlepšie charakterizuje veta: „folklór sa stáva inšpiračným zdrojom, pričom jeho filozofická podstata zostáva zachovaná“.

Momentálne sedemčlenná kapela Hradišťan vznikla spolu s tanečným súborom v roku 1950 v Uherskom Hradišti a od roku 1978 je jej primášom Jiří Pavlica. Počet vydaných zvukových nosičov už dávnejšie prekročil dvadsiatku a svoju ojedinelosť dokazuje súbor rozličnými činnosťami - spoluprácou s rozhlasom, televíziou, autorskými hudobno-tanečnými projektmi a neustálymi koncertmi doma aj v zahraničí.

Páčil sa vám článok?