Konvergencie - festival komornej hudby

19.10.2006
Páčil sa vám článok?

Vo štvrtok 15. septembra sa v Bratislave začína Festival komornej hudby Konvergencie. Ide už o šiesty ročník podujatia, ktoré sa už pevne etablovalo v hudobnom živote Slovenska najmä progresívnou a kreatívnou dramaturgiou.

Hlavným programom festivalu je komorná hudba - klasická aj súčasná - obohatená o alternatívne žánre a štýly. Festival otvára možnosti priamej spolupráce slovenských hudobníkov s významnými zahraničnými interpretmi (Robert Cohen, Vladimir Mendelssohn, Benjamin Schmid, atd). Festivalovými hosťami boli aj Marián Varga, Ida Kelarová, skupina Romano rat, skupina Ghymes, Juraj Bartoš, Mikuláš Škuta a ďalší. Zakladateľom a umeleckým riaditeľom festivalu je popredný slovenský violončelista Jozef Lupták.

Konvergencie budú tradične v Bratislave (okrem toho sú už druhý rok aj v Levoči) s bohatým a zaujímavým programom. Festival, ktorý potrvá od 15. do 18. septembra, sa opäť sústredí na spoluprácu vynikajúcich slovenských a zahraničných interpretov. Igor Karško, Simon Tandree, Sauli Kulmala, Ronald Šebesta, Ivana Pristašová, Eleonóra Škutová, Jozef Lupták, a ďalší budú hrať skladby Josepha Haydna, Vladimíra Godár, Alfreda Schnitke, Jevgenija Iršaia, Johannesa Brahmsa, Ernő Dohnányiho a ďalších.

Po tretí raz bude na festivale účinkovať Ida Kelarová so svojím speváckym zborom Apsora. Jej vystúpenie sa uskutoční v rámci programu Alla Zingarese, v ktorom bude účinkovať aj Opera Aperta ensemble a spevácky zbor Alea s dirigentom Braňom Kostkom. Finančný výťažok z tohto koncertu poputuje na podporu detskej rómskej speváckej školy Idy Kelarovej. Opäť sa zopakuje úspešná minuloročná novinka festivalu - Bratislavská noc komornej hudby, na ktorej vystúpi niekoľko známych bratislavských hudobníkov a súborov – okrem iných Albrecht Collegium, Opera Aperta, Moyzesovo kvarteto, ako aj spoločný projekt Andreja Šebana a Antona Kubasáka. Bratislavská noc komornej hudby je určená priaznivcom komornej hudby, ale aj milovníkom chutného občerstvenia a kvalitného vína v inšpirujúcej spoločnosti.

Páčil sa vám článok?