S cínovým vojačikom do sveta skla

19.10.2006
Páčil sa vám článok?

Uplynulo už dvesto rokov odvtedy, ako sa narodil svetoznámy Dán, rozprávkar Hans Christian Andersen. Prežil svet počítačov aj mobilných telefónov, s jeho Škaredým káčatkom či Cínovým vojačikom dodnes zaspávajú deti, a keď sa dospelým zažiada uvariť si krupičnú kašu a vrátiť sa do čias, keď ešte nebolo všetko také komplikované, siahnu aj oni práve po Andersenovi.

Dramatrugia Medzinárodného domu umenia pre deti Bibiana pripravila k výročiu rozprávkového kráľa výstavu s názvom Lietajúci kufor. Umelecké artefakty výtvarníčky Evy Farkašovej prevedú deti aj dospelých svetom najznámejších Andersenových rozprávok. Ak sa predsa medzi deťmi nájdu tie, ktoré podľahli skôr počítačovým hrám a netušia, kto to pán Andersen bol, môžu si texty z jeho rozprávok prečítať na tabuliach vedľa rozprávkových postáv výtvarníčky. Takto sa stretnú so svetom rozprávkara nielen v nočnej košeli pri malej lampe prostredníctvom knižných ilustrácií, ale priamo sa „dotknú“ malej morskej panny či cínového vojačika, tak ako ich Boh či výtvarník stvoril. Výstava Lietajúci kufor potrvá do konca septembra.

~ ~ ~

Sklo je fascinujúci materiál nielen pre umelcov. Aj fľaša mlieka môže nadobudnúť z estetického (v tomto prípade aj praktického) hľadiska rozmer, ktorý uspokojí telo aj dušu každého fajnšmekra.

V Bibiane to vedia, a vybrali sa na skusy do sveta tohto umeleckého artefaktu, aby priblížili svojim návštevníkom nielen jeho krásu, ale aj cestu, ktorou sklo muselo prejsť, kým sa dostalo k nám do súčasnosti. Výstava Pozor sklo! je okrem priblíženia jeho úžitkového zmyslu, doplnená aj sklenenými objektmi výtvarníčky Evy Fišerovej. Vhodne dopĺňajú koncepciu výstavy, napriek tomu, že nikto nepochybuje, aké estetické naplnenie dokážu vykúzliť sklené umelecké diela. Výstava Pozor sklo! potrvá do konca októbra.

~ ~ ~

S jeseňou sa blíži aj výstava Bienále ilustrácií Bratislava. Tento ročník bude obohatený aj o inštaláciu v Bibiane pod názvom Z pokladnice BIB-u.

Ide o výber približne sedemdesiatich ilustrácií z histórie BIB-u od približne 35 autorov. Vystavené diela budú okrem jedného oceneného, výtvarníka Dušana Kállaya, všetky zo zahraničia. Hlavnou inšpiráciou jej otvorenia bol fakt, že BIB tento rok vstupuje do svojho jubilejného, dvadsiateho ročníka. Autorkou výstavy je Barbara Brathová a môžete si ju pozrieť do konca októbra.

Páčil sa vám článok?