Ďalšia príležitosť pre mladých výtvarníkov

19.10.2006
Páčil sa vám článok?

Ešte do nedele 4. septembra budú môcť návštevníci Pálffyho paláca Galérie mesta Bratislavy porovnať práce troch mladých výtvarníkov a jednej výtvarníčky, ktorí postúpili do finále tohtoročnej súťaže Cena Oskára Čepana.

Meno víťaza – Jána Vasilka – je známe už od začiatku letných prázdnin, no spoločná prehliadka štvorice nádejných umelcov poskytuje predovšetkým možnosť urobiť si obraz o menej známych končinách našej výtvarnej scény.

Mýlil by sa ten, kto by sa domnieval, že v súčasnej vlne záujmu o nové médiá sa stratí práca s tradičným dvojrozmerným plátnom. Na stupeň víťaza totiž Jánovi Vasilkovi dopomohla práve maľba. Vasilkove obrazy sú príkladom komunikatívneho, hravého a vizuálne príťažlivého umeleckého diela. Sondujú fenomény hrdinstva, inštitúciami „posväteného“ pátosu a nostalgie za časmi nedávno minulými, ktoré všetci dobre poznáme. Atmosféra obrazového priestoru pritom môže pripomínať tak zátišia metafyzickej maľby, ako aj estetiku pop artu. Princípy svojej tvorby má Vasilko navyše programovo podchytené vďaka svojskému výtvarnému spolku s názvom Strana železných, ktorá je podľa svojich oboch členov romanticky verná odkazu historických avantgárd...

Hrdinstvo v inej, „drsnejšej“ podobe zaujíma Radovana Čerevku. Práca s rôznymi materiálmi a médiami ho vedie k skúmaniu tej oblasti kolektívneho vedomia, v ktorej napríklad korenia aktuálne mýty o neslávne známych hrdinoch zakaukazských partizánskych konfliktov. Videoinštalácia ďalšieho finalistu Radima Labudu, ktorá vznikla vďaka jeho pobytu v prostredí umeleckých komunít v San Franciscu, „rekonštruuje“ dielo známeho videoumelca Garyho Hilla. „Z úplne iného súdka“ je na druhej strane priestorová laserová inštalácia Ingrid Višňovskej, ponúkajúca nevšedný senzuálny zážitok.

Páčil sa vám článok?