V auguste budú ozveny novej hudby na Hrade

19.10.2006
Páčil sa vám článok?

Hneď tri výrazné hudobné osobnosti - Iva Bittová, Barbara Maria Willi a Marián Varga, sa predstavia na Hradných slávnostiach Bratislava 17. augusta od 20. hodiny na nádvorí Bratislavského hradu.

Huslistka, speváčka, herečka a skladateľka, pre ktorú v umení a živote hranice veľmi neexistujú, to je moravská ezoterická múzická duša Iva Bittová. Všetky zdanlivo nezlučiteľné žánre a vplyvy, ktorých sa „dotkne“, získavajú nový rozmer a otvárajú ďalšie brány vnímania, čo majú možnosť akceptovať diváci a poslucháči v celosvetovom meradle najmä vďaka jej koncertnej činnosti, ale aj záujmu gramofónových spoločností. Pohybuje sa v renesančnom rozpätí od folklóru cez folk, etno, rock, alternatívu až ku klasikom (Mozart, Bartók, Janáček) a je absolútnym originálom.

Podobne polytópnym typom je Barbara Maria Willi, nemecká filologička, festivalová dramaturgička a virtuózka hry na cemballo i kladivkový klavír je špecialistka na starú hudbu, Koncertne však spolupracovala nielen s „klasikmi“, ale aj s populárnymi osobnosťami ako česká operná diva Magdaléna Kožená či Richard Müller a v súčasnosti pôsobí na Janáčkovej akadémii múzických umení ako rešpektovaná pedagogička.

Marián Varga už štyridsať rokov pozitívne znepokojuje hudbychtivé vnímavé poslucháčstvo ako mág klávesových nástrojov a naozaj nevšedný skladateľ. Jeho tvorivý archív predstavuje viac ako dve desiatky pôvodných albumov, či už v skupinovom pôsobení (Prúdy, Collegium Musicum) alebo v sólových projektoch. Najnovší produkt v podobe živej nahrávky Solo In Concert, ktorá je vlastne najčistejším a najpravdepodobnejším súčasným portrétom umelca, ho predstavuje ako absolútneho solitéra vnímavo absorbujúceho a spracúvajúceho všetky možné hudobné vplyvy a smery, pozoruhodne disciplinovaného distingvovaného a zároveň neuveriteľne vášnivého majstra hudby a skladby.

Páčil sa vám článok?