Na Hlavnom námestí budú filmové večery

19.10.2006
Páčil sa vám článok?

Počas leta overuje putovný Bažant kinematograf opäť predpoklad, že ak kedysi prví kočovní premietači filmov prichádzali za publikom sami, o storočie neskôr má pozeranie pohyblivých obrázkov pod holým nebom stále svoje čaro. Koncom júna sa po tretíkrát začala púť dvoch zelených autobusov po slovenských mestách, mestečkách a kultúrnych podujatiach, ktorú uzavrie séria filmových večerov každý deň od 27. do 31. 8. na Hlavnom námestí v Bratislave.

Každoročne publikom obľúbená atrakcia odštartovala svoju dvojmesačnú túru na festivale Art Film v Trenčianských Tepliciach. Snímky sa vyberali znovu so zreteľom na divácku príťažlivosť, inteligentnejšiu zábavu a predstavenie noviniek aj starších českých filmov. Najnovší počin dvojice Jarchovský - Hřebejk alebo Horem Pádem (27. 8.) si napríklad berie na mušku aj novodobé podoby rasizmu a xenofóbie. Fimfárum Jana Wericha (30. 8.) predstaví majstrovské celovečerné bábkové animácie Aurela Klimta a Vlasty Pospíšilovej a trojicu nových snímok uzavrie film O dve slabiky pozadu slovenskej režisérky a scenáristky Kataríny Šulajovej (28. 8.). Atmosféru polovice minulej dekády priblíži Jízda v réžii Jana Svěráka (31. 8.). Okrem kultového roadmovie sa publikum môže pripraviť na výlet do oblasti mystifikačných „dokumetov“ o rockových skupinách pod vedením Petra Zelenku a svojského filmového portrétu Mňága - Happy End (29. 8.).

Všetkých záujemcov o večernú filmovú zábavu zrejme poteší, že vstup na premietania je voľný a ohroziť môže akciu len daždivé počasie so silným vetrom. Začína sa premietať vždy po zotmení, teda zhruba o 20.00.

Páčil sa vám článok?