V Starej radnici zaznie írska hudba

19.10.2006
Páčil sa vám článok?

Írski pesničkári Paul Tiernan, Fergus O´Rarell a Maria Doyle Kennedy v rámci Kultúrneho leta Bratislava 2005 vystúpia v nedeľu 31. júla o 20. hodine na nádvorí Starej radnice.

P. Tiernan, F. O´Rarell a M. D. Kennedy patria medzi najlepšie írske nezávislé autorské osobnosti, majú osobitý rukopis a ich tvorivé výpovede si poslucháč i divák môže pretvárať podľa svojich pocitov, nálad a životných postojov. Naliehavosť týchto pesničiek nenechá nikoho pokojným, ale popri tom uzdravuje, prináša duševnú hygienu a hojí. Je to ten najlepší príklad hudobnej ekológie a muzikoterapie. Sú to charizmatickí muzikanti, ktorí hrajú a spievajú hudbu akoby mimochodom, žijú s ňou v úplne prirodzenej symbióze a predovšetkým sú charakteristickí podstatnou vlastnosťou, a to všemožnými variáciami skromnosti. Pre nich je pieseň hlboko dôvernou, až osobnou záležitosťou, spôsobom pravdivého vyjadrenia, názorom.

Fenomén írskej hudby (niekedy zahrnutý do všeobjímajúceho pojmu keltská hudba) lomcuje celým svetom. Najviac je vnímaná jej hitovo-populárna „výkladná skriňa“ ako U2, Cranberries, Dubliners, Pogues alebo Sinnéad O´Connor či Shane McGowann. Skutočnosťou však je, že naozajstní predstavitelia tejto kultúrnej pospolitosti, ktorí stoja pri pôvodných prameňoch, sa na mape hudobného záujmu prezentujú menej konzumným spôsobom. Ich muzika je ďaleko originálnejšia, menej amerikanizovaná a zrockovaná. Varíruje medzi tanečnými rytmami (jig, reel), pri ktorých sa príjemne pení krv každého vnímavého poslucháča, a citlivým, vzlykavým až melancholickým štýlom (goltrai). Reprezentanti tejto odľahlejšej, ale ďaleko vrúcnejšej časti írskej hudby, prichádzajú k nám, aby predviedli svoje hudobné príbehy, poskladané z útržkov mytológie, skutočných udalostí a rozhodnutí vrátane istého druhu sebaobetovania piesni.

Páčil sa vám článok?