November bude opäť mesiacom fotografie

19.10.2006
Páčil sa vám článok?

Hoci sa môže zdať, že práce fotografov nenapĺňajú steny výstavných priestorov v priebehu roka až tak často, aj najzyrytejší priaznivec tohto umeleckého média vie, že neprehliadnuteľnou výnimkou je november. Vďaka neziskovej organizácii FOTOFO sa Bratislavčania už po štrnástykrát môžu tešiť na rozsiahly festival Mesiac fotografie.

Najväčšie podujatie svojho druhu v strednej a východnej Európe znovu mapuje najmä aktivity v tomto priestore, no predstavia sa napríklad aj umelci z Ameriky alebo Ázie. Miestom diania festivalu opäť nebudú len uzavreté miestnosti galérií, jesennú atmosféru spestria výstavné akcie v kaviarňach Starého Mesta a verejných priestranstvách.

Už v prvej novembrovej dekáde sa dočkáme sprístupnenia kľúčových expozícií: retrospektíva popredného slovenského predstaviteľa novej vecnosti Miloša Dohnányho (od 5. 11. vo Vodných kasárňach Slovenskej národnej galérie), reprezentatívny výber z diela Američana Arthura Tressa (v Pálffyho paláci Galérii mesta Bratislava na Panskej ulici), diela Igora Grossmana (v Slovenskom národnom múzeu na Vajanského nábreží) alebo prierez málo známou fotografickou tvorbou cestovateľského dua Hanzelka a Zikmund (tiež v SNM).

Kolektívne prehliadky zdokumentujú vývoj aktu v českej fotografii od 60. rokov až po dnešok (Umelecká beseda na Dostojevského rade), zhrnú to najlepšie od študentov fotografických škôl v strednej a východnej Európe (Generácia východ, od 8. 11. v Galérii Médium na Hviezdoslavovom námestí) alebo predstavia tohtoročných víťazov medzinárodnej súťaže Fujifilm Euro Press Photo Awards (v Dome umenia na Námestí SNP). Desiatky výstav prinesú diela originálnych individualít z celého sveta spolu s domácimi autormi (Dorota Sadovská, Marek Kvetán, Barbora Kuklíková, Monika Hurňanská a ďalší) a u nás málo známe podoby litovskej fotografie.

Medzi sprievodnými podujatiami figuruje napríklad aukcia fotografií (5. 11., SOGA na Panskej ulici), či obľúbená prehliadka portfólií. Zoznam všetkých výstav spolu s termínmi ich slávnostných otvorení a sprievodnými akciami nájdete na www.fotofo.sk.

Páčil sa vám článok?