Večery novej hudby otvorí Meredith Monk

19.10.2006
Páčil sa vám článok?

S príchodom jesenných mesiacov sa každoročne roztrhne vrece s hudobnými festivalmi. Večery novej hudby sa Bratislavčanom núkajú už po štrnásty raz, no na rozdiel od minuloročného týždňového koncertného maratónu je program akcie rozložený na celý november. Otvorenie festivalu bude už v pondelok 25. 10. od 20.00 v Divadle Astorka - Korzo´90 na Námestí SNP 33, kde sa predstaví svetoznáma Američanka Meredith Monk so spevákom Theom Bleckmanom.

Priekopníčku nových hlasových techník a skutočnú veteránku nielen hudobnej avantgardy môžeme vo východnej časti bývalého Československa vidieť vôbec po prvýkrát. Ktokoľvek by chcel spočítať tvorivé oblasti, v ktorých na meno Meredith Monk natrafí, prsty jednej ruky mu zrejme nebudú stačiť: umelecký jazyk 62-ročnej speváčky, skladateľky, performerky, tanečníčky, filmárky, autorky inštalácií, scénických projektov a nových opier totiž vychádza z rozšírenej vokálnej techniky, ktorá sa nerozpakuje vstúpiť do oblasti akejkoľvek kreatívnej činnosti. Najpriliehavejšie to v jednom s rozhovorov formulovala sama Meredit Monk: západná kultúrna tradícia je podľa nej jediná, ktorá sa snaží oddeľovať hudbu od tanca, divadla či iných foriem. Držiteľku viacerých prestížnych cien, na ktorej konte nájdeme vyše tucet hudobných albumov, spočiatku ovplyvnil minimalizmus, no neskôr prišla s vlastným umeleckým konceptom, v ktorom najdôležitejšiu úlohu zohráva ľudský hlas ako nástroj neobmedzeného sebavyjadrenia. Lístky na koncert, v ktorom bude Meredith Monk sekundovať člen jej súboru Vocal Ensemble Theo Bleckman, si môžete kúpiť v predpredaji v pokladni Divadla Astorka.

Medzi ďalšími účinkujúcimi festivalu, ktorý mapuje dianie v oblasti novej hudby a oslovuje prevažne mladé publikum, nájdeme napríklad Jona Rosea, Daana Vandewalleho či domáce súbory Opera Aperta a VAPORI del CUORE (presný program novembrových koncertov nájdete na http://home.nextra.sk/evenings/2004/index.html). Okrem siedmich hudobných večerov sú pre záujemcov pripravené aj skladateľské a interpretačné semináre.

Páčil sa vám článok?