Októbrové premiéry vo filmových kluboch

19.10.2006
Páčil sa vám článok?

Najbližšie dva októbrové týždne sa v bratislavských kinách budú niesť v znamení filmových premiér.

V klubových kinách sa napríklad po prvýkrát objaví nová česká čierna komédia Mistři, druhou významnou udalosťou pre fanúšikov kvalitnej kinematografie je fakt, že sa do slovenskej distribúcie dostane melancholická animovaná francúzsko-kanadsko-belgická komédia pre dospelých aj deti s názvom Trio z Belleville.

V súvislosti s celovečerným debutom Mareka Najbrta Mistři sa často spomína poetika úspešného minuloročného českého filmu Nuda v Brne - možno k tomu zvádza aj prítomnosť herca Jana Budařa ako jednej z hlavných postáv oboch snímok. Film, ktorého premiéra bola u našich západných susedov načasovaná na začiatok majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji, si na mušku berie národné mýty a ľudí, ktorí si upnutím k ilúziám riešia svoju neutešenú situáciu. Ironický príbeh zo zapadnutej dedinky kdesi v sudetskom pohraničí zaujme najmä hereckými výkonmi a svojim tvorcom už stihol priniesť niekoľko cien na prehliadkach doma aj v zahraničí.

Druhým titulom, ktorý obohatí ponuku filmových klubov je Trio z Belleville. Vizuálne dokonalá animovaná snímka, ktorá sa zaobíde bez disneyovskej páčivosti a vyniká vtipnými dialógmi, sa stala hitom na festivale v Cannes a u nás ju dosiaľ mohli vidieť len návštevníci minuloročného MFF Bratislava.

Páčil sa vám článok?