Bratislavské jazzové dni slávia 30. ročník

19.10.2006
Páčil sa vám článok?

Predposledný októbrový víkend si vo svojich kalendároch zakrúžkovali fanúšikovia džezu hádam všetkých generácií - festival Bratislavské jazzové dni (BJD) totiž úspešne zavŕši už tretie desaťročie svojej existencie.

Tohtoročný 30. ročník bude od štvrtka 21. do nedele 24. októbra opäť v priestoroch PKO. Najviditeľnejšiu zmenu dramaturgie, teda fakt, že sa festival rozrástol o jeden večer, tak možno považovať za oslavu okrúhleho výročia.

Minulé roky sme mohli počuť najmä moderné aranžmány a menej akustických telies, zato však viac umelcov inšpirovaných popom, rapom či elektronikou. Kým pred rokom slovenskí hudobníci vystupovali v Spoločenskej sále, tentoraz je prehliadke domáceho džezu venovaný skoro celý úvodný štvrtkový večer, na ktorý sa budú predávať samostatné lístky. Okrem Silvie Josifoskej, Adrieny Bartošovej či Doda Šošoku a ďalších sa opäť návštevníkom BJD ukáže Laco Déczi s formáciou Cellula New York, ktorá sa okolo trúbkarskej legendy vykryštalizovala v „mekke“ svetového džezu.

Úloha otvoriť piatkový večer pripadne domácemu kvartetu Jozefa Dömeho a štafetu prevezme skupina Tropical TransForm. Hudobný koktail piatich mladých Maďarov pripraví publikum na nasledujúce balkánske rytmy Vasila Hadžimanova. O životaschopnosti fúzie džezu a tanečnej hudby presvedčia britskí Incognito, ktorí patria k popredným predstaviteľom acidjazzovej scény.

V sobotňajšom programe nájdeme medzinárodnú formáciu Central European Jazz Connection, opäť britského saxofonistu Iaina Ballamyho a mladú švédsku speváčku Viktoriu Tolstoy. Naprázdno neobídu milovníci zvučných mien: javisková šou Američana Jimmiho Smitha nenechá nikoho pochybovať o tom, kto patrí k skutočným veteránom hammond organu.

Aj posledný večer sa začne vystúpením domáceho umelca. Po Projekte pod vedením Stana Palúcha sa predstaví francúzske akordeónové duo Arnotto. Dramaturgia tohtoročných BJD si berie na mušku dianie v severných končinách Európy: na pódiu v PKO sa ocitne aj trio E. Svenssona, ktorý bol vyhlásený za najlepšieho švédskeho hudobníka roku 1998. Najvyšším dramaturgickým tromfom však zostane záverečný koncert britskej džezfunkovej legendy Level 42. Lídrom skupiny, ktorá existuje už takmer štvrťstoročie, je virtuózny basgitarista Mark King.

Páčil sa vám článok?