Navrhuje spolu s kaštieľom opraviť aj kostol sv.Víta

6.9.2015
0
Navrhuje spolu s kaštieľom opraviť aj kostol sv.víta - rusovce_kostol_sv_vita
Páčil sa vám článok?

Občianske združenie Vitus navrhuje, aby sa rímskokatolícky kostol sv. Víta, ktorý patrí farnosti v Mestskej časti Bratislava Rusovce, opravil počas komplexnej rekonštrukcie kaštieľa v rusovskom parku. Povedal pre TASR farár Július Marián Prachár.

“Kostolík by sme chceli využívať na kultúrne a spoločenské podujatia, vrátane koncertov, vernisáží, možno aj na malé svadby, nie na liturgické slávnosti“, spresnil Prachár s tým, že peniaze na kompletnú opravu kostola, ktorý sa nachádza v rusovskom parku, nemajú. „Občianske združenie Vitus doposiaľ opravilo strechu, omietku a vežu, na ďalšie opravy financie nie sú. Momentálne sa zameriavame prednostne na opravu kostola sv. Márie Magdalény, na rozšírenie materskej školy, ktorá pôsobí v našom pastoračnom centre, a na výstavbu novej budovy škôlky“, vysvetlil rusovský farár, podľa ktorého teraz pracujú na príprave projektov, aby mohli získať peniaze z európskych fondov.

Farnosť spolu s OZ Vitus nemá podľa Prachára v súčasnosti ani kapacitu ľudských zdrojov na riešenie opravy kostola sv.Víta. „Spoliehame sa trochu na to, že keď sa začne komplexne opravovať kaštieľ v parku v Rusovciach, dohodneme sa s vládou, aby nám vyčlenila financie aj na dokončenie opravy tejto vzácnej historickej pamiatky“, doplnil Marián Prachár.

Rímskokatolícky kostol sv. Víta je najstaršou sakrálnou stavbou na území Rusoviec. Je predmetom skúmania archeológov, historikov umenia, architektov aj pamiatkarov. Nachádza sa v južnej časti parku kaštieľa, v tesnej blízkosti Balkánskej ulice. Pomenovaný je podľa svätca a mučeníka Vitusa, ktorého si jeho zakladatelia vybrali za patróna kostola.

(TASR)

Páčil sa vám článok?