Petržalský Propeler na Tyršovom nábreží zlikvidovali

13.10.2006
Páčil sa vám článok?

Známe stredisko Propeler na petržalskom Tyršovom námestí, kde sa roky stretávala mládež a organizovali sa rôzne koncerty, v týchto dňoch zaniklo. Predajný stánok, terasa, sociálne zariadenie a sklad boli postavené načierno.

Podľa informácií hovorcu Petržalky Mareka Papajčíka, nepovolenú stavbu zlikvidovali na základe exekučného príkazu právoplatného od 2. novembra 2005. Petržalský stavebný úrad sa viackrát pokúšal s majiteľom dohodnúť, no ten na žiadne navrhované riešenie nepristúpil.

Dva roky sa na programe podieľali aj Kultúrne zariadenia Petržalky, ktoré patria pod petržalský miestny úrad. Riaditeľ zariadení Ladislav Snopko nám povedal, že Propeler patril v minulosti k tým miestam, kde sa stretávali nonkonformní mladí ľudia pri svojej hudbe a jeho význam spočíval najmä v stretávaní sa. L. Snopko si podľa vlastných slov uvedomuje, že existencia Propeleru bola polo legálna a jeho prevádzka robila často problémy, čo viedlo k jeho zrušeniu. Dodal, že Kultúrne zariadenia Petržalky sa asi pred šiestimi rokmi márne snažili na tomto mieste realizovať v lete koncerty spôsobom, ktorý by zodpovedal požiadavkám verejnosti dodržiavať nočný kľud. „Nepodarilo sa nám však uzavrieť s magistrátom potrebnú zmluvu, pretože na druhej strane sme pociťovali nechuť k takejto spolupráci.“ Snopko dodal, že okrem rockovej hudby tu chceli ponúknuť jazz, folk, folklór, ale aj promenádne koncerty pre starších ľudí.

Pozemok na ktorom sa stavba nachádza je vo vlastníctve hlavného mesta, a rovnako aj plány na jeho využitie. Podľa hovorkyne magistrátu Evy Chudinovej, na Tyršovom námestí sa neplánuje intenzívna zástavba, ale toto miesto má slúžiť ako oddychová a rekreačná zóna. Jednou z možností využitia tohto priestoru, je podľa nej aj vytvorenie openair scény.

Páčil sa vám článok?