Reduta má byť moderným stánkom kultúry

13.10.2006
Páčil sa vám článok?

S dokončením rekonštrukcie Reduty sa ráta v roku 2010. Pôvodný návrh jej obnovy bol rozvrhnutý do piatich etáp na roky 2003 až 2008. Pre nedostatočný prísun potrebných financií však došlo zdržaniu.

Rekonštrukcia Reduty prinesie komplexnú modernizáciu budovy a výmenu infraštruktúry, ktorá má zabrániť vzniku havárií. Architektonické riešenie rešpektuje pôvodné kvality historizujúcej eklektiky - zachované a obnovené budú uličné fasády vrátane okenných výplní a štukatérskej výzdoby. Ďalšie sálové a reprezentačné priestory budú sprístupnené verejnosti.

Najviditeľnejšie zmeny budovy, ktorá je sídlom Slovenskej filharmónie, sa týkajú nádvoria. To bude mať presklené zastrešenie, čím sa vytvorí letná scéna. Má ísť o neformálny priestor ponúkajúci spektrum podujatí rôznych hudobných žánrov zameraných najmä na mladého poslucháča. V časti krídla na Palackého ulici by malo vzniknúť informačné centrum Slovenskej filharmónie s pokladnicou na lístky a libressom. V doteraz nevyužitých priestoroch podkrovia sa ráta so zázemím pre organizačných pracovníkov, čím získajú priestor umeleckí pracovníci v blízkosti Koncertnej siene. Nad organom sa vytvorí priestor pre nahrávacie štúdio a nad Malou sálou zas skúšobňa pre menšie komorné telesá. K novinkám dôjde aj pod zemou. Odkryjú sa zasypané suterény a vyhĺbi sa priestor pod nádvorím. Tu by mali byť sklady, ale aj skúšobná sála orchestra so zázemím a komunikačnými priestormi.

Celkové rozpočtové náklady boli schválené vo výške 712 miliónov korún. O náročnosti rekonštrukcie Reduty svedčia aj niektoré fakty. Objem budovy je asi 75 000 kubickýchmetrov, čo je zhruba 357 priemerných bytov v Petržalke alebo 125 rodinných domov. Stavba má štukovú zlátenú výzdobu so 425 položkami pamiatkovo hodnotných častí a detailov v interiéroch a na budove.

V rokoch 2003 až 2006 sa na Redute robili len záchranné a rekonštrukčné práce na časti strechy, kde osadili medenú krytinu. Oprava sa týkala aj časti kamenných prvkov a pripravili sa projekty, inžinierska činnosť a vykonala sa štátna expertíza. Na roky 2007 a 2008 sa koncertná sezóna prispôsobila stavebným prácam posunutím termínov, čo sa dotkne aj Bratislavských hudobných slávností. V roku 2008 sa predpokladá dokončenie rekonštrukcie traktu z Medenej ulice, v roku 2009 traktu z Palackého a v roku 2010 dokončenie časti na Mostovej ulici a Koncertnej siene, ako aj celkové odovzdanie stavby. Postup prác bude opäť limitovaný prísunom finančných prostriedkov z ministerstva kultúry.

Páčil sa vám článok?